Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een rustige plek voor Tom met autisme en mcdd

14 november 2016 Door de redactie Geen reacties

De 12-jarige Tom is een goedaardige jongen met een autisme spectrum stoornis, type Mcdd: Multiple complex developmental disorder. Naarmate hij ouder wordt, spelen angsten hem steeds meer parten. Ook hoort hij stemmen en wordt steeds vaker erg boos. Een casus van het Centrum voor consultatie en expertise beschrijft de zoektocht naar een plek waar Tom niet meer wordt overprikkeld.

Tom hoort stemmen, die hij als heel realistisch ervaart (zie ook een eerdere Klik-column over een jongen met Mcdd). Doordat Tom steeds vaker woedeuitbarstingen krijgt, kan hij niet meer op school blijven. Alles komt nu op het thuisfront aan en daar loopt het ook niet goed.

Zo blijkt thuisonderwijs lastig; Tom raakt snel in de stress en wordt daardoor steeds agressiever. Om zoveel mogelijk prikkels die stress kunnen uitlokken te vermijden, raakt het gezin steeds meer in een isolement.

Tom richt zich vooral op zijn moeder, die de meeste tijd met hem doorbrengt. Zij kan hem niet meer aan, ook omdat hij groter en sterker wordt. De ouders zijn in dubio: blijven ze zelf voor hem zorgen, of moet Tom naar een andere woonplek? Wat is het beste voor zijn ontwikkeling? Komt hij nog wel verder? Als hij thuis blijft, wordt het in ieder geval niet beter, ook niet voor het gezin.

Prikkels
Henriëtte Ettema, coördinator bij het Centrum voor Consultatie en Expertise, raakt betrokken bij de casus van Tom. Zij ontdekt dat Tom een probleem heeft met het verwerken van prikkels. En schakelt consulent Hubine Moons in om te kijken waar de verstoring in Toms prikkelverwerking zit en welke adviezen zij het gezin kan geven.

Hubine ontdekt dat de stemmen die Tom hoort vooral actief zijn als hij overprikkeld wordt. En dat gebeurt erg vaak.

Tom heeft een licht verstandelijke beperking; maar kan veel: hij is goed in taal, komt slim over, kan zich aankleden. Maar zijn emotionele ontwikkeling ligt daar ver op achter; hij functioneert op een niveau dat niet hoger ligt dan 18 maanden. Hij lijkt veel te begrijpen en wordt daardoor vaak overvraagd. Dat geeft hem enorm veel stress, waardoor de stemmen en de agressie opduiken.

Betere aansluiting
Hubine gaat op zoek naar een plek waar Tom minder overprikkeld wordt, waar beter aangesloten wordt bij zijn autisme spectrum stoornis en bij zijn emotionele ontwikkelingsniveau. Een plek waar prikkels gedoseerd en hanteerbaar gemaakt worden en waar Tom via psycho-educatie leert hoe hij moet reageren op bepaalde interacties.

Bekijk de gehele casus Een boerderij voor Tom op de website Leren van casussen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!