Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eén-op-één toneel over inclusie

7 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen met een handicap voelen zich buitengesloten in onze maatschappij. Ze voelen zich niet gezien en niet gehoord. We staan daar niet vaak bij stil. Doen we het in Nederland wel zo goed als we denken? Krijgen mensen met een beperking voldoende kansen in onze maatschappij? Een voorstelling met acteurs die elk apart steeds voor één man publiek tegelijk spelen, maakt de discussie daarover los.

Theaterproject Loket 13 bestaat uit een voorstelling en een nagesprek over het thema inclusie. Inclusie leert mensen kijken naar wat iemand wél kan, zodat ze meer zien dan zijn beperking. De voorstelling ziet er anders uit dan de meeste toneelvoorstellingen. In 24 hokjes vertellen 24 personages hun verhaal. Het publiek gaat één voor één een hokje in, en hoort het verhaal van het personage aan. Iedere bezoeker hoort zes verhalen, zodat elke toeschouwer een andere voorstelling ziet. De sessies zijn indrukwekkend, omdat je als één mans-publiek recht tegenover de acteur zit, die je een aangrijpend verhaal vertelt.

Ware gebeurtenissen
De scenes uit Loket 13 zijn geschreven door Chiara Tissen en aangeleverd door Erwin Wieringa. Ze gaan niet over spectaculaire staaltjes van persoonlijke moed, en het is ook geen zielige klaagzang over de onrechtvaardigheid in de wereld. De verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit het leven van mensen met beperkingen, hun vrienden of familie, en andere betrokkenen. Het zijn ontroerende, soms schokkende, maar ook optimistische en komische levensverhalen van mensen met een beperking, hun familieleden en verzorgers. Ook beleidsmakers en toevallige passanten komen aan het woord.

Vragen
De voorstelling roept vragen op. Het laatste bedrijf, het nagesprek, geeft gelegenheid om gezamenlijk op zoek te gaan naar antwoorden, die op school, op de werkvloer en in de woonomgeving in praktijk kunnen worden gebracht.

Voor bedrijven, opleidingen, gemeenten, zorginstellingen worden groepsarrangementen georganiseerd. De voorstelling wordt dan tijdens kantooruren gespeeld en gevolgd door een workshop over inclusie. In de avonden en weekenden zijn er voorstellingen voor theaterpubliek. De voorstellingen beginnen op 18 maart, en zijn te zien in Almere.

Informatie op www.loket13.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!