Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een leven met kwaliteit voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen

6 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

De laatste jaren is in Nederland en België hard gewerkt aan onderzoek naar mensen met ernstig meervoudige beperkingen. De afdeling orthopedagogiek in Groningen is er beroemd om, maar ook de onderzoeksgroep gezins- en orthopedagogiek van de Leuvense universiteit heeft heel wat projecten op zijn naam staan.

De opgedane kennis is nu vertaald in een kloek handboek van beide afdelingen samen: Ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen Handvatten voor een kwaliteitsvol leven.

Het begint met de visies en uitgangspunten door de geschiedenis heen waarmee de opvoeding, begeleiding en behandeling van mensen met ernstige beperkingen is vormgegeven. Daar waren zeer negatieve en extreme opvattingen bij, waarvan tot op de dag van vandaag mensen met ernstige beperkingen de gevolgen ondervinden. Er zijn nog steeds mensen die niet de kans krijgen hun mogelijkheden te ontplooien. In de rest van het boek staat de levenskwaliteit centraal. Die wordt vooral bepaald door de relaties met andere mensen, door de kans op ontwikkeling en invloed, en door te kunnen meedoen aan de samenleving.

In deel twee vertalen verschillende auteurs de visies naar de dagelijkse praktijk. Daarbij komen drie thema’s aan de orde:

  • Communicatie en interactie
  • Stimulering en activering.
  • De aanpak van problemen.

Er wordt steeds een mix gepresenteerd van wetenschappelijke en praktische kennis.
Ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen
. Handvatten voor een kwaliteitsvol leven. Door Bea Maes, Carla Vlaskamp en Anneleen Penne.
Uitgeverij Acco, prijs 30 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!