Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een ComplimentenPoster gebruiken in de gehandicaptenzorg

12 juli 2021 Mariëlle Tromp Geen reacties

Een fijn en stabiel team van begeleiders is van grote waarde in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Maar wat is nu een leuke werkvorm om te gebruiken? In een serie voor Klik deelt Marielle Tromp 10 werkvormen hoe je complimenten kunt geven in je team, met in dit vierde deel de ‘ComplimentenPoster’.

Wil jij zorgen voor positieve energie voor een bepaald thema? Gebruik dan de ComplimentenPoster. Ik gebruik hem zelf regelmatig als ik voor het eerst bij een team kom.

Bij de ComplimentenPoster staat de vraag ‘Wat gaat er goed?’ centraal. Je kunt dit toepassen op bijna alle thema’s. In mijn eigen workshops gaat het vaak om thema’s als leefstijl, bewegen of fysieke belasting. Maar pas onderstaande aanpak dus vooral toe op je eigen aandachtsveld of het thema dat op dit moment belangrijk is voor jullie team.

Lees hieronder verder, of beluister een fragment van de podcast over werkvormen hieronder:Voorbereiding
Wat heb je nodig?

  • Een flip-over, een whiteboard of iets anders dat je aan de muur kunt hangen;
  • Post-its – deel er meerdere per persoon uit
  • Pennen.

Uitvoering
Introduceer het thema waar je het over wilt hebben.

Schrijf bovenaan de flip-over de vraag: Wat gaat er al goed?

Zorg dat iedereen meerdere Post-its heeft. Stimuleer om minimaal één maar liever natuurlijk meerdere briefjes te schrijven. Elk punt komt op een ander briefje.

Een tip: laat iedereen zelf de briefjes op de flip-over plakken. Dit geeft letterlijk en figuurlijk meer beweging en stimuleert het nadenken over wat er nog méér goed gaat.

Heeft iedereen haar briefje geplakt? Besteed dan aandacht aan de flip-over. Dat kan op verschillende manieren. Een suggestie is:

  • Lees een aantal briefjes voor en vraag toelichting aan wie het briefje geschreven heeft;
  • Groepeer tegelijkertijd de briefjes – hang bij elkaar wat (ongeveer) over hetzelfde gaat;
  • Zorg dat ook de thema’s met minder briefjes aan de orde komen – dit zijn dingen die goed gaat maar waar nog niet iedereen aan gedacht heeft!


Bij deze werkvorm denk je misschien niet aan een ‘compliment’. Maar eigenlijk geef je op deze manier jezelf als team een compliment. Dit zorgt voor een energieke start van een bespreking of workshop.

complimentenposter2.jpg

Of gebruik een kant-en-klare poster
Zie je elkaar niet bij het teamoverleg? Dan kan je ook zorgen voor een poster die ieder op haar eigen moment kan invullen.

Zo werk ik regelmatig met ergocoaches - dat zijn begeleiders die als aandachtsveld gezond en veilig werken hebben. Voor hen heb ik samen met een collega een poster gemaakt die zij kunnen ophangen in de teamkamer of misschien op de deur van het personeelstoilet. Maar ook als je geen ergocoach bent dan kan je deze poster gebruiken en inzetten voor je eigen thema.

Op deze pagina kan je de poster downloaden én een toelichting bekijken:
https://academievoorergocoaching.nl/wat-gaat-er-al-goed/

Na afloop
Na afloop van deze werkvorm kan het zijn dat je start met een workshop of presentatie op dit thema. Een overgang kan zijn om nu de vraag te stellen: Wat kan er nóg beter?

Dit kan je op dezelfde manier aanpakken met bijvoorbeeld een flip-over. Combineer echter beide flip-overs nooit op hetzelfde moment!

De poster met complimenten kan je laten hangen. Je kunt hem ook uitwerken tot een overzicht dat je uitprint of rond kunt mailen. Zo kan iedereen er nog eens rustig naar kijken.

Beluister alle werkvormen
Dit is werkvorm 5 van 10 werkvormen binnen de ComplimentenRegen. Wil je ze allemaal beluisteren? Dat kan hier:

 Meer weten?

Dit artikel verscheen eerder als blog op de site van Vitale Zorgverlener:

https://vitalezorgverlener.nl/complimentenposter

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!