Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een bijzondere naam voor een geslachtsdeel

5 november 2014 Daphne Kemner, Geen reacties

Lars en ik bekijken afbeeldingen van blote mensen, om te checken wat hij allemaal al weet. Het lukt hem goed om alle lichaamsdelen te benoemen, behalve de genitaliën en de billen. Die slaat Lars over. Ik help een beetje en wijs op het mannelijk geslachtsdeel "Hoe noem je dit?" Column van Daphne Kemner in Klik 8 Tekening Josje van Koppen

Lars denkt na "Oh, die, dat is een piemel." Ik geef hem een compliment. Lars vertelt verder. Een piemel kan slap zijn, Lars noemt dat dun en naar beneden. En een stijve piemel heet omhoog en dik. Er kan plas uit de piemel komen, maar ook snot, vertelt Lars. Dat voelt lekker en moet je dan even afvegen met een zakdoek.

En hoe noem je dit dan? Ik wijs op het vrouwelijke geslachtsdeel. "Oh, die, nou dat is een harina," zegt Lars. Een ha-ri-na? Die verbastering had ik nog nooit eerder gehoord. Wel andere grappige synoniemen voor vagina: fatima, gattina, schamina...ik kijk nergens meer van op!

Schaamhaar
Het woord harina doet mij denken aan een andere cliënt met wie ik ooit in gesprek was. Hij had van internet veel geleerd over seksualiteit. Ook met hem praatte ik, met behulp van de blote plaatjes, over de geslachtsdelen, maar hij was in shock door de afbeeldingen van vagina's met schaamhaar. Niet vanwege de vagina's, maar om het schaamhaar! Tijdens de volgende afspraak kwam hij er meteen op terug. "Daphne, ik heb nog eens goed gekeken op internet, met mijn vergrootglas, maar er groeien echt geen haren op een vagina hoor!"

Internetkennis
Als cliënten alleen via internet informatie over seksualiteit krijgen, kan dat leiden tot bijzondere aannames. Een man en een vrouw met een liefdesrelatie bleken alleen anale seks te hebben. Toen ik hen informeerde over vaginale seks, waren ze hoogst verbaasd. Ze vonden dat een heel vreemde manier van seks hebben. "Ik weet niet of we daar al aan toe zijn hoor."

Kamasutrabeurs
En als laatste herinner ik mij een cliënt, ogenschijnlijk weinig bezig met seksualiteit, die perse naar de Kamasutra-beurs wilde. Ouders en begeleiders waren bezorgd, gaat het bij hem wel goed met de seksualiteit? Wat houdt hem allemaal bezig? Bij navraag vertelde hij dat hij gewoon heel graag meer wilde weten over wat seks is. De Kamasutra-beurs leek hem daar de uitgelezen plek voor.
Bij de afronding van ons gesprek hebben Lars en ik het nog even over een 'natte' droom. Hij vertelt mij dat hij dat ook wel eens heeft meegemaakt. "Dan krijg je kramp, midden in de nacht, echt heel erge kramp....onder je voet."
Ik verheug mij al op de volgende afspraak met Lars. | Daphne Kemner (orthopedagoog/seksuoloog Prinsenstichting-Zodiak)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!