Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Educatieve film over vroegere psychiatrie en zwakzinnigenzorg

8 juli 2016 Door de redactie Geen reacties

Elektroshocks en insulinekuren, de komst van de eerste psychofarmaca, arbeidstherapie en creatieve therapie. De antipsychiatrie en de ommekeer in de instellingen voor psychiatrie en zwakzinnigenzorg (nu de verstandelijk gehandicaptenzorg) in de jaren tachtig. Twee gepensioneerde verpleegkundigen vertellen erover in de film ‘Opgenomen’.

Johan Oosterbaan (83) en Cas Manshanden (80) hebben hun leven lang in de psychiatrie gewerkt. In de film ‘Opgenomen’ maken zij een wandeling door het verleden en vertellen aan de hand van oude filmbeelden, foto’s en objecten over de psychiatrie van vroeger.

Over de bewoners en de verplegers van toen. Over oude, inmiddels vergeten behandelvormen en over omstreden therapieën met electroshocks, insuline coma’s en castratie. Over het economisch belang van arbeidstherapie en over de revolutionaire veranderingen in de jaren tachtig. De jaren van democratisering en decentralisatie, toen de oude instellingen een voor een werden gesloten om plaats te maken voor de ambulante geestelijke gezondheidszorg van nu. Bekijk een trailer.

Opgenomen. Psychiatrie zoals het vroeger was. Productie: Bds mediaprojecten, Haarlem. Samenstelling en regie: Henk Maurits. Camera en montage: Machiel Amorison, 2016, 40 min.

De film ging dit voorjaar tijdens de Nationale Museumweek in première in museum voor de psychiatrie het Dolhuys in Haarlem en is daar ook te koop in de museumwinkel of te bestellen via mediatheek@hetdolhuys.nl. Prijs € 14,95.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!