Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echte aandacht voor mensen met ernstige beperking is monotasken

30 januari 2018 Lot de Swart, Geen reacties

"Echte aandacht is monotasken." Deze quote zag ik ergens op mijn sociale media, en hij sprak me ontzettend aan. Orthopedagoog Lot de Swart schrijft over hoe begeleiders opgeslokt worden door allerlei afleidende taken en hoe ze er echt voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen zijn.

Van begeleiders wordt gevraagd om naast de zorg voor onze mensen, allerlei extra taken te doen. Papierwerk, overleggen, telefoontjes, regeldingen, verantwoording afleggen etcetera. Zie ook mijn eerdere blog over Zorg Op Papier (ZOP) versus de Zorg In de Praktijk (ZIP).

Vol hoofd
Al die afleidende taken maken dat je tijdens je werk altijd een ‘to do-lijstje’ hebt, een vol hoofd, gedachten als "ik moet nog dit en ik moet nog dat". En als je dan even een paar minuten hebt gevonden om met de ander te zijn, dan ben je er, door die lijstjes-stress, alsnog niet echt.

"Echte aandacht is monotasken." Echte aandacht is er helemaal zijn, zonder de last van een vol hoofd. Echte aandacht, volledig en alleen met de ander. Echte aandacht is een kunst op zich, met alle eisen en taken waar we mee worden belast en onszelf mee belasten.


Selma
Laatst was ik op een dagbestedingsgroep om Selma te leren kennen. Selma is een jongedame met een ernstig meervoudige beperking en heftige spierspasmes. Met Selma werkte Jeanette die dag. En wat Jeanette kan, dat is de kunst verstaan van echte aandacht. Zich helemaal onvoorwaardelijk richtend op Selma, met een burgerlijke ongehoorzaamheid naar de lijstjes, de telefoon, de computer en de klok. Want echte aandacht is monotasken.

Als ik weer naar dagbesteding mag
Verwelkom je me met open armen en een warme lach
ik ben blij dat ik weer met jou wezen mag 

Ik voel me uniek, omdat je er gewoon
voor MIJ bent,
En niet voor de computer of de telefoon 

Wat je doet, zo simpel misschien
Je volle aandacht met me delen
Ik voel me door jou echt gezien 

Je geeft me ruimte en tijd
En de stoorzenders... die wachten maar even
IK ben namelijk jouw allergrootste prioriteit 

En als er iemand binnen komt vallen
Of de telefoon is rood verkleurd
Dan zeg jij, nu even niet
Nu is Selma aan de beurt

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!