Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Visualiseren voor meer tijdsbesef

7 september 2022 Door de redactie Geen reacties

Ambulant begeleider Anne-Marie Klaassen probeert een meisje met een verstandelijke beperking door middel van een methode met visualiseren te leren klokkijken. Meer tijdsbesef levert dit nog niet direct op, maar wel een creatieve reactie van het meisje. Lees haar anekdote in de rubriek ‘echt gebeurd’ van Klik. Zelf iets bijzonders meegemaakt in je werk in de gehandicaptenzorg? Stuur het in, kom in Klik én maak kans op een cadeaubon.

 Lees de anekdote uit Klik 6 van 2022:

Echt gebeurd – Klokkijken

Isa (10) weet al hoe laat het is, als ze Klokkijken op het takenbord ziet staan. Ze vindt klokkijken moeilijk. Ze kan de hele en halve uren aflezen, maar ze heeft geen tijdsbesef. Op een website met aangepaste leermethoden heb ik iets gevonden om de tijdsblokken te visualiseren. Een blauw rondje is een uur. Twee zalmroze halve rondjes staan voor elk een half uur. En vier gele kwartrondjes voor vijftien minuten.

“Hé, een pizza,” zegt ze bij het zien van de kwartrondjes en maakt een rondje.

Dan pakt ze de twee halve rondjes en houdt die voor haar gezicht met de ronde helften tegen elkaar. “Twee billen,” zegt ze. Terwijl ze de twee halve rondjes nog voor haar gezicht houdt, steekt ze haar tong uit.

“Wat doe je?” vraag ik.

“Billen poepen!”, zegt ze met een grote grijns. Nu jij doen!” Visualiseren kan ze wel, nu nog leren klokkijken.  |  Anne-Marie Klaassen

Zelf iets leuks meegemaakt in je werk? Mail in circa 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) naar redactie@klik.org en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!