Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Stoere meid

9 november 2017 Apolina Vader Geen reacties

Op de meidengroep waar zij als begeleidster werkt, woont een stoere meid. Apolina Vader schrijft over een cliënt waar bij ze twijfelt over haar genderidenteit. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Stoer
Op de meidengroep waar ik werk, woon jij. Een stoere meid. Eigenlijk past ‘meid’ niet bij jou. Jij hebt de afschuw van K3 en glitters. Maar ja, je bent nou eenmaal geboren als een meisje. Dus daar twijfel je dan niet aan.

Je komt uit een gezin met 3 broers. Dat vind je wel fijn, zo hoef je thuis geen meidendingen te doen. Je houdt van vissen en voetballen. Uren aan de waterkant of lekker op het voetbalveld. Je draagt makkelijke spijkerbroeken en een trainingsjas. Je uiterlijk is wat slordig, maar dat interesseert je geen bal. Je kamer is blauw met zwart. Je hebt geen vriendinnen. Alleen vrienden. Vrienden waar je mee praat. Collega’s op je werk op de zorgboerderij. Je kan lachen om hun stoere mannenhumor. Jullie delen één toilet, en dat vind je geen enkel probleem.

Als ik jou over de toekomst hoor, dan ben je getrouwd. Met een man. En dan doen jullie gewoon lekker veel mannendingen. Lekker voetballen en vissen. Donkere kleuren aan de muur. Spijkerbroeken en bier. Ook prima toch?

Toch vraag ik me wel eens af, ben jij van binnen wel echt een meisje? Maar die vraag hou ik, tot nu toe, voor mezelf. Je vindt het al moeilijk om gevoelens en emoties te hebben, laat staan te herkennen:

Je bent een meisje met autisme. En is het dan niet zo dat het dan gewoon een feit is dat je een meisje bent? Alles is al zo moeilijk op sociaal gebied. Ook je christelijke opvoeding speelt een rol. Daar wordt over dit onderwerp niet gesproken. Moet ik dan ook nog komen met mijn vragen? Maak ik dan meer los dan je aankan? | Apolina Vader


Ook iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!