Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Op-voeding

6 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Lucas heeft een ernstige verstandelijke beperking en een uitgesproken voorkeur voor sterke smaken, die hij liefst allemaal op zijn brood combineert, beschrijft begeleider Willemieke Klaassen in een anekdote voor Klik 6. Zelf iets bijzonders meegemaakt? Stuur het in, kom in Klik én maak kans op een cadeaubon.

Lees de anekdote van een lezer in Klik 6 van 2021:

Echt gebeurd – Op-voeding
Ondanks zijn ernstige verstandelijke beperking heeft Lucas een goede opvoeding gekregen. Hem is bijvoorbeeld geleerd om netjes met een vork te eten en hij weet wat wel en écht niet mag. Omdat hij niet kan praten, zijn we bezig met aanleren van gebarentaal en hem te leren vragenstellen door aan te wijzen. Lucas heeft een uitgesproken voorkeur voor sterke smaken zoals mosterd, piccalilly en zure zult, zelfs op de vroege morgen.
“Lucas wat wil je op je brood?”
Hij wijst vleeswaren, sandwichspread en mosterd aan.
“Dat is teveel Lucas, of vleeswaren met mosterd of sandwichspread.”
Hij wijst vleeswaren aan. Ik smeer zijn boterhammen, doe er een dikke klodder mosterd bij en hij kijkt verlekkerd naar zijn boterhammen.

Na het eten ben ik opeens de sandwichspread kwijt… en Lucas. Ik vind ze beiden terug op zijn slaapkamer. Daar zit Lucas met een vork uit de pot te eten.  |  Willemieke Klaassen.

Zelf iets leuks meegemaakt in je werk? Mail in circa 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) naar redactie@klik.org en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!