Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Niet meer hoeven roken

21 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben recht op ongezonde gewoontes. Hoe ga je er dan mee om als de arts adviseert dat een cliënt beter kan stoppen met roken? Begeleider Willemieke Klaassen deelt daarover een bijzondere anekdote, over een cliënt die zijn sigaartjes inlevert. Lees haar bijdrage voor de rubriek Echt gebeurd in Klik, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 4 2019:

Echt gebeurd – Sigaartjes
Willem is ter controle bij de arts geweest. De arts gaf het dringende advies te overwegen om te stoppen met roken. En ik mag Willem dat gaan vertellen. Gezien zijn autisme, zijn dagelijkse rookmomenten en zijn behoefte aan structuur zie ik daar wel een probleem. Om niet langer te wachten roep ik Willem.

“Joh Willem, je bent bij de dokter geweest hè? Ze zei dat het beter is als jij geen sigaartjes meer rookt!”

Met spanning wacht ik op zijn reactie.

“Oké,” zegt Willem. Hij geeft zijn sigaartje voor die dag aan mij en vraagt: “Morgen weer roken?”

“Nee,” zeg ik, “helemaal niet meer roken.” Willem loopt weg, haalt de sigaartjes van zijn kamer en levert ze in. Sindsdien heeft hij geen dag meer gerookt en is hij vrolijker dan ooit. Zou hij opgelucht zijn dat hij niet meer hoeft te roken?  |  Willemieke Klaassen

Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!