Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: leren lezen

2 april 2024 Redactie Klik Geen reacties

Een jongen met autisme en een licht verstandelijke beperking leert lezen met picto’s. Het duurt alleen even voor de school op de hoogte is van zijn vorderingen thuis op leesgebied, zo schrijft zijn moeder in de rubriek ‘echt gebeurd’ van Klik. Zelf iets bijzonders meegemaakt in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking? Stuur het in, kom in Klik én maak kans op een cadeaubon.

Lees de echt gebeurd uit Klik 1 van 2024:

Lezen
Onze zoon Maarten heeft autisme en een lichte verstandelijke handicap. Leren lezen op zijn ZMLK-school ging met behulp van picto's en een klankenboom. Toen alle klanken in de boom hingen, bleek Maarten te kunnen lezen. Via straatnaambordjes stapte hij al snel over naar de ondertiteling van de televisie. Alleen op school las hij nog gewoon in picto's, immers: dat was de methode van school.

Grote schrik dan ook bij de juf, toen ik in het schriftje schreef dat Maarten inmiddels kon lezen en ze dat op school uitprobeerde. Hij zat al ruim op niveau 4! Helemaal mooi was zijn reactie thuis. Ik vroeg hem: “Zullen we nu ook een bedlampje voor je maken, dan kun je 's avonds in bed ook een boekje lezen net als je broer en zus?” "Nee hoor mam, niet nodig, ik kan al lezen..."  |  Liesbeth Koster

Zelf iets leuks meegemaakt? Mail in circa 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) naar redactie@klik.org en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!