Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Kijken naar cliënt of je mobiel?

7 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Cliënten kunnen meer dan je soms denkt, als je het maar ziet en ze de kans geeft. Daarover deelt een begeleider in de #Echtgebeurd van deze maand een anekdote, over een stagiaire die iets meer met haar mobiele telefoon bezig is dan de mensen met een verstandelijke beperking die ze begeleidt. Lees de bijdrage voor de rubriek Echt gebeurd in Klik, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt in de verstandelijk gehandicaptenzorg? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 7 2019:

Echt gebeurd – Zien wat ze kunnen
Ik val in bij een dagbestedingsgroep. Ik sta een beetje met twee linkerhanden. Ik ken de cliënten niet van naam, gedrag, mogelijkheden en zorgvraag. Gelukkig sta ik niet alleen, een stagiaire werkt al bijna een heel schooljaar in de groep.

Het is een belevingsgroep, dus wat gaan we ze laten beleven? Mijn collega zit met haar telefoon te spelen, aandacht voor de cliënten heeft ze niet. “Ze willen toch niets,” is haar reactie.

Ik ga bij Ko zitten met duplo, bouw een toren en daag hem uit om mee te bouwen. Ko kijkt alleen maar, maar beleeft het wel mee. En als het tijd is om te eten, blijkt dat hij goed heeft opgelet. Razendsnel breekt hij de toren af, stopt de duplo in de doos en zet die in de kast.

Mijn collega deelt de boterhammen rond die ze klaar heeft gemaakt voor de lunch. Verbaasd vraag ik waarom niet iedereen aan tafel zit. “Dat willen ze toch niet,” is haar antwoord. Ik maak contact met Rick, een man die in een hoek aan de werktafel zit. “Hij eet niet,” krijg ik te horen. “Hoe neemt hij zijn medicatie dan in?” vraag ik. “Door te worstelen met een hap pap,” krijg ik als reactie.

Ik neem Rick mee naar de tafel en na een half uurtje rustige individuele aandacht heeft Rick zijn pap op. Soms helpt het om iets meer te kijken naar de cliënten dan naar je telefoonschermpje. | Lena de Groot

Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

klik_podcast_banner_vierkant.jpg