Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: houvast kwijt door wisselend personeel

15 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Door wisselend personeel kan er helaas in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wel eens cruciale informatie verloren gaan. Zoals bij Ed, die opeens niet meer naar zijn werk wilde toen het gebruik van ondersteunende pictogrammen werd gestaakt. Lees de anekdote van een begeleider hierover, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 7 2018:


Echt gebeurd – Stappen visualiseren
Iedere dinsdag ging Ed met plezier naar zijn werk. Sinds een aantal maanden had hij er opeens geen zin meer in. Hij liet helaas veel verbale agressie zien. Wat is er mis gegaan? Dat was lastig te achterhalen door het vele wisselende personeel.

Door alle stappen eens goed op een rijtje te zetten met de ‘Geef me de 5-methode’, kwamen we er achter dat Ed het werk niet meer begreep. Voorheen maakte hij gebruik van pictogrammen die aangaven hoeveel rolstoelen hij moest schoonmaken. Die ‘kaartjes’ waren weggegooid door een collega. ‘Onzin’ vond ze. Ed was zijn houvast kwijt.

Na de ‘kaartjes’ weer te gebruiken, bleef Ed mopperen. Door de stappen van het werk verder te visualiseren met pictogrammen, verloopt het rolstoel schoonmaken weer met een vrolijke Ed. Pictogrammen Rolstoel, Emmer water, Poetsdoek, Droogdoek, Rolstoel. Klaar is Ed.  |  Helèn Versteegen


Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!