Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: Hoezo verwend?

7 september 2020 Door de redactie Geen reacties

Alfred, een man met een verstandelijke beperking, is vandaag bij de koffie niet in zijn doen, beschrijft zijn begeleider. Volgens haar collega is het verwend gedrag, omdat het koekje vandaag wat eenvoudig is. Lees deze anekdote uit de rubriek Echt gebeurd in Klik, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!), kom in de Klik en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 6 van 2020:

Verwend?
Alfred, een mooie, maar zeer complexe man, zit aan de koffie. Complex, omdat hij meerdere syndromen heeft, waardoor vooral het verwerken van prikkels moeilijk gaat en dit zijn leven flink beïnvloedt.

We beginnen de dag met een lekker bakje koffie, maar Alfred kan er vandaag niet van genieten. Zoals hij zelf zegt: “Het lukt niet.”

“Jullie zijn verwend,” reageert mijn collega op Alfred.

Van een afstandje bekijk ik de situatie, wat is er mis? Het probleem blijkt het koekje bij de koffie te zijn. We hebben anders altijd een zachte ‘luxe’ koek bij de koffie, en nu heeft Alfred een tarwebiscuitje gekregen. De koek is te hard, terwijl hij door zijn verstoorde prikkelverwerking vooral last heeft van prikkels in zijn mond. Eten moet voor hem zacht zijn en goed aanvoelen. Zo niet, dan blokkeert hij in alles. Hoezo verwend!  |  Lena de Groot

Zelf iets bijzonders meegemaakt in je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!