Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: eindelijk een vrouw

30 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Als deskundige middelengebruik bezoekt Claudia Kaagman verschillende locaties waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen. Bij een bezoekje aan een woning is haar expertise deze keer vooral dat ze een vrouw is. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 6, september 2016


Eindelijk een vrouw
Mijn collega Stefan trekt me tijdens een bezoekje aan een woning voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) plots de gang in. Er is een zorgwekkend dilemma waarbij mijn expertise noodzakelijk is. In mijn werk als deskundige middelengebruik bezoek ik verschillende lvb-locaties.

Volledig gefocust en ietwat gespannen loop ik de gang door, achter mijn collega aan en daar staat ze dan. Sandra, een voor mij onbekende cliënt, die me inderdaad aankijkt met een smekende blik van ‘red me alsjeblieft’.

Ik loop naar haar toe en Sandra uit zich vrijwel direct: “Eindelijk een vrouw!” Mijn rechter wenkbrauw wenkt wat naar boven en ik besef dat mijn expertise vandaag is dat ik een vrouw ben. “Welke schoenen moet ik vandaag aan? Zwarte of bruine, wat past beter?”

Ondertussen fluistert mijn collega in mijn oor dat Sandra vandaag Engels examen heeft. Logischerwijs helpen bruine óf juist zwarte schoenen daarbij. Modebewust als ik ben adviseer ik haar de bruine. Vervolgens is het even stil. “Dan worden het dus de zwarte,” besluit Sandra standvastig.

Stilletjes lach ik en bedenk me dat ze geen risico loopt als ze links de bruine en recht de zwarte aan doet. Maar dat grapje vertel ik haar wel na haar examen.  |  Claudia Kaagman


Zelf iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!