Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: de omgeving verkennen met de zintuigen

2 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Een cliënt met een ernstige verstandelijke beperking zet al haar zintuigen in om de omgeving te verkennen. Begeleidster Willemieke Klaassen beschrijft in de rubriek ‘echt gebeurd’ van Klik hoe deze vrouw daarbij de arm van een collega met een huidaandoening op een bijzondere manier meeneemt. Zelf iets bijzonders meegemaakt in je werk in de gehandicaptenzorg? Stuur het in, kom in Klik én maak kans op een cadeaubon.

Lees de anekdote van de begeleidster in Klik 1 van 2022:

Echt gebeurd – Vlekken

Mijn collega Pauline heeft de huidaandoening vitiligo. Vooral op haar armen zie je de vlekken, maar eerlijk gezegd valt het mij helemaal niet meer op. Andjel is een nieuwe bewoonster. Een gezellige dame met een Indische achtergrond en een ernstige verstandelijke beperking. Ze is nieuwsgierig en onderzoekt haar nieuwe omgeving. Ze voelt aan de stof van de bank, ze proeft aan de deurklinken en ze peutert aan vastgeplakte restjes op de grond.

Vanmorgen hielp Pauline haar in de badkamer met douchen en aankleden. Andjel had haar vingers al over haar stapel kleren laten gaan om te voelen, daarna aan de tandpastatube gelikt en aan haar vinger. Vervolgens wreef ze over de arm van Pauline. Ze likte opnieuw aan haar vinger en wreef opnieuw over de arm van Pauline. Verbaasd dacht Pauline: ‘Probeerde ze nou de vlekken weg te poetsen?’  |  Willemieke Klaassen

Zelf iets leuks meegemaakt in je werk? Mail in circa 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) naar redactie@klik.org en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!