Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Echt gebeurd: cliënten verkeerd begrijpen

13 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Als begeleider begrijp je mensen met een verstandelijke beperking wel eens compleet verkeerd. Het overkwam Claudia Kaagman, die haar ervaring beschrijft in het ‘echt gebeurd’-je van deze maand. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 5, juni 2018:

Echt gebeurd – Tranen
Op een van de eerste zomerdagen zie ik Joop, een dove man, op een bankje in de tuin zitten. De tranen rollen over zijn wangen. Ik ken Joop nog niet zo goed en mijn gebarentaal beperkt zich helaas tot het opsteken van mijn duim. Ietwat onhandig probeer ik Joop te troosten. Ik haal mijn schouders op, om proberen te vragen wat er aan de hand is.

Joop zijn tranen blijven maar stromen en hij wrijft in zijn rode ogen. Ik schat in dat er iets heel naars is gebeurd. Joop wijst driftig naar de hemel en daarna naar zijn tranen. Is er iemand overleden en gelooft hij dat deze overleden persoon daar nu is?

Gelukkig komt op dat moment Saskia zijn begeleider er bij zitten. Ze volgt zijn gebaren en legt me uit hoe het zit. “Joop wijst naar de lucht waar de pollen vandaan komen, hij heeft namelijk flinke last van hooikoorts. Door de lucht komen zijn tranen. Dat probeert hij je uit te leggen.” Zat ik er toch flink naast!  |  Claudia Kaagman


Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!