Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

E-learning voor signaleren van slachtoffers seksueel misbruik

26 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisaties Koraal en Pluryn hebben een e-learning ontwikkeld die samen met de signaleringstool 11VB kennis en inzicht geeft over seksuele uitbuiting, de signalen van potentiële slachtoffers en de strafrechtelijke procedure.

Stichting Koraal had met de gemeente Weert vorig jaar al het initiatief genomen voor de signaleringstool VB11, die zich specifiek richt op de jongeren met een licht verstandelijke beperking. 11VB is gebaseerd op de werkwijze van de loverboy en op de innerlijke en uiterlijke gedragskenmerken en fysieke signalen van (mogelijke) loverboyslachtoffers met een licht verstandelijke beperking. De kenmerken en signalen zijn onderverdeeld en uitgewerkt in 11 aandachtsgebieden.

Koraal werkt tegenwoordig op overlappende beleidsterreinen samen met Pluryn. Daar is nu de e-learning uit voortgekomen voor zorgprofessionals die met de doelgroep werken. De e-learning is gericht op zowel jongens- als meisjes tussen de 10 en 18 jaar die slachtoffer zijn van seksueel misbruik of uitbuiting, maar de groep 18+ komt ook aan bod. De e-learning is een opmaat en een voorwaarde om 11VB te kunnen gebruiken. Samen vormen ze nu één pakket.

Meerwaarde
Zowel het Nederlands Jeugdinstituut als CoMensha (landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel) zien de meerwaarde van dit pakket en hebben besloten het op te nemen in de databank Instrumenten en in het opleidingsaanbod van de Mensenhandel Academy.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!