Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

E-learning over ondersteuning bij seksualiteit wint Gehandicaptenzorgprijs

4 november 2016 Door de redactie Geen reacties

De-learning ‘Ondersteunen bij seksualiteit: heel gewoon’ is beloond met de Gehandicaptenzorgprijs, een initiatief van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De scholing gaat over een erg relevant onderwerp volgens de jury, want veel zorgverleners vinden het lastig met cliënten te praten over intimiteit en seks.

De e-learning biedt begeleiders van mensen met een beperking handvatten en achtergrondinformatie bij het aangaan van het gesprek over seksualiteit. Dat gebeurt in vijf modules. De methode is ontwikkeld door Doret van Lith, opleidingsdeskundige bij Dichterbij en Jolanda van de Ven, opleidingsadviseur bij Cello. Het is gebaseerd op onder andere het Vlaggensysteem van Movisie en Sensoa, een methodiek om seksueel gedrag van kinderen en jongeren correct in te schatten en gepast te reageren.

Gewoon
VGN-directeur Frank Bluiminck zei bij de prijsuitreiking op de jaarlijkse Kennismarkt: “In de praktijk blijkt praten over intimiteit en seksualiteit voor veel zorgverleners complex en niet vanzelfsprekend. Terwijl deze ondersteuning ontzettend belangrijk is voor een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling. Het hoort net zo gewoon te zijn als ondersteuning op het gebied van sociale en emotionele ontwikkeling.”

De Gehandicaptenzorgprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Janneke de Groot, een kunstenares met een visuele beperking. De overige genomineerden werden beloond met een geldbedrag van 1500 euro. Dat waren:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!