Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

E-cursus over epilepsie en verstandelijk gehandicapten

25 september 2015 Ronny Vink Geen reacties

Artsen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten beschikken sinds kort over een nieuwe elektronische cursus ‘Epilepsie en verstandelijk gehandicapten’.

In de cursus wisselen praktijkvoorbeelden en theorie elkaar af, geïllustreerd met schema’s, tekeningen en vragen. Ze moeten de arts helpen bij het herkennen van diverse vormen van epilepsie bij mensen met een verstandelijk beperking. Als zij de cursus heeft afgerond kan de arts noodzakelijke stappen ondernemen in de behandeling van epileptische aanvallen en is zij bekend met de status epilepticus bij deze groep patiënten. De cursus  wordt afgesloten met een toets, waarmee de arts zijn opgedane kennis kan testen.

 

Huisartsen
Het kabinet wil de zorg dichter bij de burger in de wijk organiseren. Huisartsen worden hierdoor meer en meer spil in de ondersteuning en verwijzing van patiënten. De cursus  is bedoeld om de kennis over een specifieke, grote groep zorgvragers te vergroten.


Hannah Kramer is een van de artsen die de cursus al heeft gezien: “De cursus bevat interactieve telefoongesprekken en prachtig filmmateriaal dat de verschillende soorten epilepsie helder in beeld brengt”.

 

Een op de drie

Epilepsie is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening. In Nederland heeft ongeveer een op de honderdvijftig mensen een vorm van epilepsie. Die verhouding is bij mensen met een verstandelijke beperking zelfs een op de drie.

 

De E-cursus Epilepsie en verstandelijk gehandicapten is ontwikkeld door epilepsie-organisatie SEIN, MedTzorg en  The competence group. Lees meer op www.sein.nl 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!