Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dure interim-managers

8 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
Zorg- en welzijnsinstellingen betalen zonder met de ogen te knipperen 20.000 tot 30.000 euro per maand voor een interim-manager. Vakbond CNV Publieke zaak vindt dit schrijnend en wil dat minister Rouvoet ingrijpt.
De vakbond reageert op een onderzoek van de televisierubriek Rtl-nieuws over verkwisting van publiek geld in de Jeugdzorg. Tientallen interim-managers in de jeugdzorg verdienen tussen de 20.000 en 30.000 euro per maand. Lizelotte Smits, landelijk bestuurder van CNV Publieke Zaak: “Deze bedragen zijn jammer genoeg geen uitzondering. Veel sectoren maken gebruik van interim-management. Er is een heel circus van interim-bestuurders die weten dat er geld te verdienen valt aan organisaties die vanuit de overheid goed gesubsidieerd worden. Raden van Bestuur en directies bepalen voor een groot deel de doelmatigheid van het te besteden geld. Zij zijn de eersten die signaleren dat er in de organisatie een probleem opduikt en plaatsen vanuit hun netwerk iemand als interim-manager. Deze persoon maakt een analyse en richt de organisatie in op beheer in plaats van op steun aan de eigen professionals.

Interims hebben weinig binding met de organisatie en de medewerkers. Door maatregelen die niet voortkomen uit de organisatie zelf vertrekken de meest gekwalificeerde werknemers gefrustreerd.” Directies en raden van toezicht moeten volgens Lizelotte Smits meer investeren in de loopbaan van de eigen werknemers. “Zo behoud je de professional voor je organisatie en je maakt verantwoord gebruik van gemeenschapsgeld.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren