Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Duizenden verwaarloosde Fransen in Waalse zorginstellingen

28 april 2014 Door de redactie Geen reacties

In Wallonië, het Franstalige deel van België, is de minister van Volksgezondheid Eliane Tillieux een onderzoek begonnen naar de opvang van minstens 6.500 Fransen met een ernstige  verstandelijke beperking in Waalse instellingen. De cliënten zouden daar onder mensonwaardige omstandigheden leven. Frankrijk brengt al jaren mensen met een beperking onder in Wallonië, vaak zijn het gehandicapten zonder betrokken familie. In 139 Belgische voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten wonen uitsluitend Fransen, aldus dagblad de Morgen.

IJskoude kamers
Het Franse dagblad Libération publiceerde een fotoreportage over zorgcentrum Boutons d'Or, in het Henegouwse Celles. IJskoude kamers met afbladderende verf, gaten in de vloer en ronddolende gehandicapten.

Het Waalse Agentschap voor de integratie van personen met een handicap, dat de erkenningen verleent aan zorginstellingen, is onmiddellijk inspectiebezoeken gaan afleggen.

1 maart is een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen Wallonië en Frankrijk om een beter toezicht te organiseren op het opvangen van Fransen in Belgische instellingen. "Wij staan niet toe dat er over de hoofden van gehandicapten winst wordt gemaakt met publiek geld," zegt minister Tillieux.

Van de pot gerukt
Zorggroep Le Carrosse, die verantwoordelijk is voor de instelling waar de fotoreportage is gemaakt, zegt dat er geen vuiltje aan de lucht is. "Dit is echt van de pot gerukt," reageert directeur Benoît Duplat op de site van het Belgische dagblad de Morgen. "Libération hangt een wel heel eenzijdig beeld op van onze instelling door één kale kamer te tonen van een zwaar autistische bewoonster die systematisch het meubilair vernielt."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!