Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Duitsland kan nog meer voor mensen met beperking doen'

12 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Waar Nederland het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking nog moet ondertekenen, is dat in Duitsland 6 jaar geleden al gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat alles daar goed geregeld is, zo maakte Joachim Busch bij een bijeenkomst van een VN-vakgroep hierover duidelijk. Joachim heeft zelf leerproblemen, en zei dat Duitsland te weinig voor mensen zoals hij doet.Foto: Charlotte Greiffenhagen

Joachim Busch is uit eigen interesse actief voor Lebenshilfe, een belangenvereniging voor de Duitse verstandelijk gehandicaptenzorg. Als ervaringsdeskundige en vertegenwoordiger van die vereniging sprak hij in een vergadering van de vakgroep van het Vn-verdrag voor mensen met een beperking Genève.

"Er moet nog veel veranderen," zo vertelde Joachim de leden van de vakgroep. "Mensen met een beperking hebben bijvoorbeeld meer ondersteuning nodig bij

  • zelfstandig wonen,
  • ouder worden,
  • en bij het werk doen dat ze graag willen."

De vakgroep van de Verenigde Naties waarvoor Joachim sprak gaat momenteel na of de landen die het verdrag ondertekend hebben zich wel aan het verdrag houden.

In Nederland is de ondertekening van het verdrag nog steeds in voorbereiding. Een groep jongeren is daarvoor op internet een actie gestart om de ondertekening te versnellen en Nederland toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Lees meer over het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking op www.vnverdragwaarmaken.nl/vn-verdrag.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!