Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Duiktherapie onder de aandacht door onderwaterconcert Jostiband

22 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Het zijn spannende dagen voor het Jostiband Orkest. Diverse leden gaan 25 januari proberen het Guinness World Record te halen met een groots onderwaterconcert dat ze bij duikcentrum Tobi in België geven, in samenwerking met Aqua Sub, een duikorganisatie voor mensen met een beperking.

In de afgelopen maanden hebben de leden stapje voor stapje kennisgemaakt met de duiksport via Aqua Sub (zie foto, uit een filmpje op Twitter @JostibandOrkest). Aqua Sub is een nog jonge organisatie, gespecialiseerd in het begeleiden van wat zij noemen bijzondere duikers: mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of autisme.

Oprichter Tonny Bergmans vertelde bij het NPO 1 radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken dat hij zelf heel rustig wordt van duiken. De gewichtsloosheid, weinig prikkels en weinig geluid deden hem goed. Hij dompelde zich onder in allerlei wetenschappelijke studies uit Amerika over duiktherapie voor mensen met een beperking en vroeg zich af of zoiets al in Europa beschikbaar was. Toen dit niet het geval bleek, heeft hij samen met zijn partner Aqua Sub opgericht.

Nog bewijzen
De verrichtingen van het bedrijf worden nauw gevolgd door onder meer zorgverzekeraars. Aqua Sub valt onder innovatiezorg en moet zich op dat gebied nog bewijzen. Het bedrijf werkt inmiddels samen met vier zorginstellingen en 300 enthousiaste cliënten, waaronder de leden van de Jostiband.

Hun poging om het wereldrecord onderwaterconcert te breken zal meer bekendheid genereren voor deze zorgtherapie. In het radioprogramma vertelde Jeffrey Lukus, lid van het Jostiband Orkest en deelnemer aan het project, dat hij veel baat heeft bij de therapeutische duiksessies en er heel ‘zen’ van wordt.

Aanpak
De duikorganisatie bekijkt per cliënt welke aanpak voor het duiken geschikt is. Is de lichamelijke gezondheid goed genoeg? Waar is iemand bang of huiverig voor? Het gaat altijd stapje voor stapje, en er gaat altijd een buddy mee het water in.

De ervaren en speciaal opgeleide instructeurs hebben allemaal een achtergrond in de psychotherapie. Op de website van Aqua Sub zegt mede-oprichtster Nikki Bergmans: “Als eerste professionele duiktherapieorganisatie in Europa bevorderen onze activiteiten het wetenschappelijk onderzoek naar de therapeutische werking van duiken.”

In de radio-uitzending meldde Tonny Bergmans nog dat duiktherapie nog niet vergoed wordt door de zorgverzekering (daar is meer onderzoek voor nodig), maar dat Aqua Sub ook dagbesteding aanbiedt. En die is via het pgb te financieren.  |

Lees meer op de website van Aqua Sub en luister de uitzending van NPO 1 radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken over de duiktherapie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!