Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Duidelijkheid gewenst over de zorgplicht van scholen

16 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Scholen (en hun verzekeraars) krijgen steeds vaker claims van ouders en leerlingen, omdat zij niet aan de zorgplicht zouden hebben voldaan. Ouders en leerlingen daarentegen tasten in het duister wat zij van een school mogen verwachten op grond van deze zorgplicht. Jurist Brechtje Paijmans onderzocht de op scholen rustende zorgplicht en promoveert 17 mei op dat onderwerp.

Het volgen en geven van onderwijs is niet zonder risico. Claims gaan tegenwoordig niet (meer) alleen over schade als gevolg van ongevallen, maar ook over schade als gevolg van pesten en tegenvallende leerprestaties.

Schade
Paijmans beschrijft en analyseert de zorgplicht voor de vier op scholen meest voorkomende situaties: ongevallen, bewegingsonderwijs en sportbeoefening, pesten, misbruik en geweld en ten slotte de kwaliteit van het onderwijs. Zij wil scholen, ouders en leerlingen meer duidelijkheid verstrekken over de reikwijdte van de zorgplicht, en daarnaast samenhang aanbrengen in de rechterlijke toetsing van de zorgplicht nadat schade ontstaat. Daarmee wordt de mogelijkheid geboden om gedrag vooraf, dus voordat schade ontstaat, aan te passen.

Het proefschrift van Brechtje Paijmans heet: 'De zorgplicht van scholen. De grondslag en reikwijdte van de civielrechtelijke zorgvuldigheidsnorm van scholen jegens leerlingen.'

Lees meer op de site van de Utrechtse universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!