Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Duidelijkheid door digitaal planbord

1 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Weten welke kleding je moet aantrekken voor het weer buiten. Of: Je aan- en afmelden voor activiteiten en zien en horen wat er op het menu staat. De bewoners van de Polenstraat in Almere van Triade Vitree doen dat zelf met het digitale planbord Mijn Eigen Plan. Het resultaat? Meer eigen regie voor bewoners. En meer tijd voor begeleiders voor echte contactmomenten.

Projectleider Erwin Pfeiffer liep al een tijd rond met het idee voor een digitaal planbord. “Dan liep ik langs de magneetborden op de locaties en zag dan informatie over activiteiten die al lang geweest waren. ‘Wat een rommeltje,’ dacht ik. De cliënten keken dan ook nauwelijks op het bord. Ze kregen hun informatie vooral van de begeleiders.”

“Als ik aan een activiteit wilde meedoen, moest ik eerst altijd een begeleider zoeken,” vertelt bewoner Daniel. “Dan vulden we samen een papiertje in. Nu kan ik zelf op het bord kijken en mezelf aanmelden voor het eten en andere activiteiten. Ik ben er heel blij mee. Iedereen heeft er wat aan.” Erwin: “Bewoners vinden het ook prettig dat ze zelf het weekmenu kunnen bekijken. Ze kunnen kijken wat ze lekker vinden en op hun gemak kiezen. Dat is fijner dan wanneer een begeleider staat te wachten en meekijkt.”

‘Het systeem kun je zelf inrichten en aanpassen aan je wensen’


De keuze voor het type digitaal planbord lag voor de hand. Erwin: “Wij kozen voor Mijn Eigen Plan. Dit systeem kun je zelf inrichten en makkelijk aanpassen aan je eigen wensen.” Het succes van de aanpak bij Triade Vitree is dat ze direct de wensen van cliënten hebben meegenomen. Erwin: “We hebben bij de Polenstraat een projectgroep opgezet. Hierin zaten ikzelf, twee cliënten, twee begeleiders en iemand van Kwaliteit en Beleid.”

Naast Daniel, sloot bewoonster Christa aan bij de projectgroep. “Ik deed graag mee. Ik was al bekend met Mijn Eigen Plan. Ik had een agenda nodig voor mijn werk en heb toen een abonnement op de app genomen. Ik heb gezegd dat ik het belangrijk vind dat de informatie op het bord duidelijk is. Maar ook dat het plaatje klopt met de tekst. Daarnaast moeten mensen die geen tekst kunnen lezen, de tekst kunnen horen. Nu kunnen ze een plaatje aanklikken en dan wordt het uitgesproken.”

Niet meer afhankelijk zijn
Zelf dingen kunnen doen, wanneer jij dat wil. Niet meer afhankelijk daarin zijn van begeleiders. Dat beviel de bewoners meteen. Voor begeleiders was het soms best nog wel wennen. Erwin: “Zij willen graag goed zorgen. Maar cliënten kunnen meer dan wij soms denken. Bewoners hielpen elkaar en leerden heel snel hun eigen dingen te regelen. Medewerkers hebben echt een stapje terug moeten doen. Maar doordat het bord er hangt, komen cliënten minder met vragen bij hen. Hierdoor hebben ze meer tijd voor echte contactmomenten.”

Ontmoetingsplek
Erwin: “Het planbord is daarnaast een ontmoetingsplek geworden voor de bewoners. Als we een uitje hebben gehad, zetten we de volgende dag foto’s op het bord. Dan staan cliënten bij het bord na te praten. Niet lang na de invoering van het bord overleed een cliënt van de locatie. Toen hebben we een in-memoriampagina gemaakt met foto’s van de cliënt en de uitvaart. Bewoners zochten elkaar op bij het scherm en troostten elkaar.

Bij het plaatsen van het weekmenu, hoorden we cliënten bijvoorbeeld zeggen: “Ga jij donderdag eten? Dan meld ik me ook aan.’

klik_9_2021_artikel_vilans_2.jpg

Na een paar maanden is bij de Polenstraat Mijn Eigen Plan geëvalueerd. Alle bewoners waren positief. Triade Vitree wil nu de digitale planborden op meer locaties aanbieden, samen met de geleerde lessen die in een speciaal boekje verzameld zijn.  |

Twinkels
Het digitaal planbord is een vernieuwend voorbeeld van persoonsgerichte zorg. Zeker ook omdat het zo goed aansluit op de behoeftes van cliënten. Deze voorbeelden heten Twinkels. Ze worden verzameld en ondersteund voor het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte, onderdeel van het programma Volwaardig leven van de overheid.

Daarnaast is ook de Innovatie-impuls onderdeel van dit programma. Zorgorganisaties kijken hierbij naar behoeftes van cliënten en welke bestaande technologie daarop een antwoord kan bieden.

Verschillende zorgorganisaties kozen Mijn Eigen Plan als technologische oplossing. Dit omdat deze technologie kan helpen bij een goede dagstructuur voor mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Bijvoorbeeld om onnodige prikkels en stress te verminderen en het gevoel van eigen regie te vergroten. Zorgorganisaties werken zowel met de digitale, interactieve planborden als met de koppeling naar de individuele app.

Meer weten?

  • Benieuwd naar andere Twinkels in persoonsgerichte zorg? Je vindt ze op: www.twinkelmagazinegehandicaptensector.nl. Hierin vind je ook de geleerde lessen van Triade Vitree.
  • Meer weten over vernieuwende technologie? Op www.Klik.org delen we de komende tijd meer voorbeelden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!