Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ds. Visscherprijs naar genenonderzoeker

1 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De winnaar van de Ds. Visscherprijs is Marjolein Willemsen. Zij promoveerde in 2012 op genetisch onderzoek naar verstandelijke beperkingen. De tweede prijs wordt gedeeld door Gerda de Kuijper, die onderzoek deed naar langdurig gebruik van antipsychotische medicijnen door mensen met een verstandelijke beperking, en Wietske van Oorsouw, voor haar proefschrift over bijzondere zorg voor complexe cliënten.

De Ds. Visscherprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een bijzonder waardevol proefschrift over mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De winnaar krijgt 10.000 euro, de tweede prijswinnaars elk 3.000 euro.

Levenslang
Het proefschrift van Marjolein Willemsen heet 'Making headway with the molecular and clinical definition of rare genetic disorders with intellectual disability.' Zij beschrijft daarin dat in Nederland minstens 120.000 mensen een verstandelijke beperking hebben. Zij hebben vaak levenslang zorg nodig, vanwege hun intellectuele beperkingen, maar ook door bijkomende medische en psychische problemen. Door de oorzaak van de verstandelijke beperking te kennen, wordt het beter mogelijk om mensen de juiste, op hun persoonlijke situatie aangepaste, zorg te bieden.

Familie
Daarnaast is het voor families belangrijk te weten hoe de prognose van de verstandelijke beperking is en de problemen hierbij, én of er verhoogde kans is op meer kinderen in de familie met dezelfde beperking. Tot voor enkele jaren bleef ruim de helft van de verstandelijke beperkingen onverklaard. De genetische diagnostiek is de laatste jaren enorm verbeterd. Marjolein Willemsen beschrijft dat door de modernste genetische technieken, gecombineerd met een multidisciplinaire klinische beoordeling, het aantal diagnoses kan toenemen tot meer dan 75 procent.

Lees meer over de prijsuitreiking op de site van Ntz

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!