Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Drugscrimineel leverde ook personeel aan gehandicaptenzorg

4 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

Nadat eerder al Jeugdhulp Friesland de samenwerking met uitzendbureau Ultracare verbrak, deed ook zorginstelling Alliade dit afgelopen maand. Aanleiding is de publicatie van journalistieke platforms Follow the Money en Pointer waaruit blijkt dat een voormalig eigenaar van het uitzendbureau betrokken was bij twee drugslabs. Begeleiders van Alliade klagen in die publicatie ook over ondermaatse kwaliteit van de uitzendkrachten van Ultracare.

Laid E. uit Nijkerk, tot mei dit jaar mede-eigenaar van Ultracare, werd vorig jaar gearresteerd en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij twee drugslabs. Het uitzendbureau levert medewerkers die volgens de website gediplomeerd en gespecialiseerd zijn in de GGZ, verslavingszorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg en jeugdhulpverlening.

Een woordvoerder van Alliade verklaarde in de publicaties van Pointer en Follow the Money dat er geen problemen waren met de uitzendkrachten van Ultracare en dat alle invalkrachten in bezit waren van de vereiste diploma’s en verklaringen omtrent gedrag (vog’s). Toch besloot de zorginstelling om niet langer gebruik te maken van het uitzendbureau.

De gesprekken die Pointer en Follow the Money voerden met een aantal medewerkers van Alliade schetsen een ander beeld: volgens die medewerkers was de kwaliteit van sommige uitzendkrachten onder de maat en waren het meer ‘beveiligers’ dan zorgmedewerkers, die niet stonden te springen om lastige klussen en medische handelingen. Meldingen van medewerkers bij leidinggevenden vonden weinig gehoor.

PvdA, D66 en GroenLinks hebben eind augustus Kamervragen over het onderzoek gesteld, die nog op beantwoording wachten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!