Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Drie projecten voor participatie van mensen met een verstandelijke beperking winnen prijs

13 november 2015 Door de redactie Geen reacties

De Pier de Boer-prijs is dit jaar uitgereikt aan drie vernieuwende projecten voor meer betrokkenheid en medezeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking in wijk en stad. Organisator van de prijs, de Nederlandse stichting tot bevordering van de sociaal-pedagogische zorg (Spz) vroeg de winnende organisaties Abri, Prisma Amsterdam en Movisie van hun inzendingen een gezamenlijk project te maken.

Dit project heet ‘Van ontmoeting en dialoog naar medezeggenschap en participatie’ en wint de Pier de Boer-prijs 2015 bestaande uit een geldbedrag van 50.000 euro en een beeld.

Hulpmiddelen
Met het prijzengeld kunnen de drie winnaars van de Pier de Boer-prijs 2015 een instrument ontwikkelen voor participatie en medezeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking. Zij gebruiken hiervoor de kennis en ontwikkelde hulpmiddelen uit hun eigen projecten:

  • Het G-Kracht panel en het mensenrechtenkwartet van stichting Abri; een manier om met mensen met een verstandelijke beperking in gesprek te gaan over belangrijke thema’s in het dagelijks leven.
  • Het Buurtpanel van stichting Prisma, dat in een stadsdeel van Amsterdam de (sociale) toegankelijkheid test voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • De persona-methodiek van kenniscentrum Movisie, gericht op beleidsparticipatie en dienstverlening zonder dat de doelgroep zelf haar eigen verhaal en ervaring iedere keer hoeft te vertellen.

Deze hulpmiddelen worden vernieuwd en aangepast tot een samenhangend geheel dat te kopiëren is naar andere locaties. Zodat mensen met een verstandelijke beperking beter in staat zijn om deel te nemen, en hun eigen belangen te behartigen, zowel stedelijk als in hun eigen wijk en buurt.

Prijsuitreiking
De Pier de Boer-prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De uitreiking vond dit jaar plaats op woensdag 11 november in ’t Lichtpunt in Huis ter Heide. Hier is ook het thema voor 2017 bekend gemaakt: stimuleren om mensen met een verstandelijke beperking onbeperkt, actief te laten bewegen, al dan niet georganiseerd in (sport)verbanden.

Stichting Spz steunt mensen met een verstandelijke beperking. Zij doet dat door financiële steun te verlenen aan verenigingen, stichtingen en projecten. Met de Pier de Boer-prijs wil de stichting vernieuwende projecten stimuleren om mede daardoor een bijdrage te leveren aan het welzijn van de mensen met een verstandelijke beperking. De prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt met iedere keer een nieuw thema.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!