Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Drie organisaties bundelen krachten voor onderwijs aan zeer kwetsbare kinderen

25 april 2018 Door de redactie Geen reacties

Siza, Driestroom en De Onderwijsspecialisten hebben hun krachten gebundeld om een passend onderwijsaanbod te creëren voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking (emb) of een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Want ieder kind heeft recht op onderwijs.

De drie organisaties zijn van mening dat nog steeds te veel kinderen zonder onderwijs thuis zitten. Omdat hun gedrag niet begrepen wordt. Of omdat een gewone school veel te veel prikkels geeft. Zorgaanbieders Siza en Driestroom vonden in De Onderwijsspecialisten (scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs) de partner om gezamenlijk oplossingen op maat te kunnen bieden aan de doelgroep.

In dat proces hebben Siza en Driestroom vanuit de zorg de expertise om met moeilijk verstaanbaar gedrag om te kunnen gaan, terwijl De Onderwijsspecialisten al jaren actief zijn binnen het speciaal onderwijs. Samen kunnen zij de doelgroep een omgeving bieden waarin de leerlingen zich kunnen ontwikkelen.

Volgens Esther Nelissen, lid raad van bestuur Driestroom, is de samenwerking hard nodig om obstakels het hoofd te kunnen bieden, zoals het feit dat financieringsstromen in de zorg en het onderwijs niet op elkaar aansluiten. “Samenwerking op dit thema is en blijft nodig. Ik ben verheugd dat we, tegen de beperkingen van de financiering in, elkaar steeds weer blijven vinden om de ontwikkeling van deze kinderen mogelijk te maken. Het
zorgonderwijsproject Kameleon is een prachtig voorbeeld hiervan. Desondanks zijn er nog steeds (te) veel kinderen die zonder onderwijs thuiszitten.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!