Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dramaserie over puber met gehandicapte broer

25 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

De KRO-NCRV jeugd dramaserie Mijn kleine grote broer volgt de onzekere puber Fien tijdens haar eerste jaar op de middelbare school. De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. De achtdelige serie Mijn kleine grote broer is elke zondag te zien om 9.00 uur op NPO Zapp

Fien haar hele leven draait om haar broer Luuk. Nu ze afscheid neemt van groep acht en overstapt naar de brugklas, lijkt dat haar een goed moment voor een nieuwe start. Thuis staat alles in het teken van haar zorg-intensieve broer, maar op haar nieuwe school hoeft toch eigenlijk niemand te weten dat hij bestaat?

Wanneer Fien op haar eerste schooldag gevraagd wordt of ze nog broers of zussen heeft neemt ze een resoluut besluit; op school is ze enig kind. Om dat voor elkaar te krijgen moet ze haar leven thuis geheimhouden. In de serie Mijn kleine grote broer probeert Fien haar nieuwe leven vorm te geven, waarbij ze al snel ontdekt dat leven in twee gescheiden werelden een bijna onmogelijke opgave is.

Brussen
De serie Mijn kleine grote broer vraagt op een luchtige wijze aandacht voor kinderen die opgroeien met een zorg-intensieve broer of zus. Ook wel brussen genoemd. Jonge brussen worstelen vaak met emoties zoals schaamte, eenzaamheid en jaloezie. Ze zijn boos, maar snappen dat hun broer of zus er niets aan kan doen. Ze schamen zich, maar houden tegelijkertijd veel van hun broer of zus. Dit emotionele conflict leidt er vaak toe dat de brussen zichzelf wegcijferen.

Regisseur Iris Hogendoorn is zelf een brus: een zus van een verstandelijk gehandicapte broer. Het is haar missie om jonge brussen te steunen door middel van de serie en te laten zien dat het goed is om om hulp te vragen. De serie is een vervolg op het succes van haar eerdere gelijknamige korte autobiografische familiefilm 'Mijn kleine grote Broer' waarin het hoofdpersonage Fien erachter komt dat ze haar verstandelijk gehandicapte broer Mees mentaal aan het overgroeien is en daar de nodige problemen mee ervaart.

Credits
De tv-serie Mijn kleine grote broer wordt geproduceerd door NewBe in samenwerking met KRO-NCRV. De regie is in handen van Iris Hogendoorn en het scenario is geschreven door Liesbeth Strik. Naast Fien (Sharai Troostwijk) en Luuk (Nick Golterman) zijn ook te zien in de serie Michiel Kerbosch (opa), Jennifer Evenhuis (Hanna), Kees Boot (Olaf), Roosmarijn van der Hoek (Demi) en Jesse La Fontaine (Thuan).

De eerste afleveringen van Mijn kleine grote broer was zondag 24 januari om 9.00 uur voor het eerst te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp. De volgende afleveringen zijn op hetzelfde tijdstip en erna ook online terug te kijken op NPO Start.

Foto: Wessel de Groot

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!