Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Doorvragen over de reden van bezuinigen

7 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

In veel instellingen wordt stevig bezuinigd. Maar waarom? Medewerkers en ouders worden onjuist voorgelicht, stelt Pouwel van de Siepkamp, bestuurslid van Kansplus in een discussie hierover in de Klik LinkedIn Groep. Een veel gehoord argument is de overgang naar de Wmo en de contracten die de gemeente aanbiedt.

Dat kan volgens hem maar voor een beperkt deel een reden zijn. "Waarom wordt er dan ook bezuinigd op groepen waar geen enkele cliënt met de Wmo te maken heeft? Ik ben benieuwd of ondernemingsraden en clientenraden echt goed doorvragen naar de feitelijke redenen voor de bezuinigingen," zegt Pouwel van de Siepkamp, bestuurslid Kansplus, in de discussie die hij hierover startte op de Klik LinkedIn groep. Enkele van de reacties:

Grotere groepen
Flexwerker Harry Tekelenburg: "Er word op de locatie flink met uren geschoven. Er worden uren verminderd en dan heb ik het over langdurige zorg met de hoogste zzp. In het management wordt geschoven, maar op de vloer wordt bezuinigd. Groepen worden vergroot met als gevolg mindere kwaliteit van zorg. Dat er meer zelfstandigheid van het team wordt verwacht oké, maar binnen een kleiner budget, dat is wat ik heb mee gekregen."

Overheadkosten
Team- en transitieleider Ria Verhoef: "Voor mij blijft de vraag staan: wat maakt dat de directie deze keuze maakt? Wordt er tegelijkertijd kritisch gekeken naar eigen posities en de overheadskosten voor beleidsadviseurs? Wat is hierin de rol van zorgverzekeraars? Wie heeft de moed en de positie om deze vragen op directieniveau op de agenda te zetten?"

Creativiteit van onderop
Trainingsacteur Arthur Aalbers: "Ik moet als flexkracht er nu uit voor 3 maanden en het is nog allemaal onduidelijk hoeveel uur ik krijg bij mijn jaarcontract. Blij wordt ik er niet van. Veel organisaties gaan oppotten voor een appeltje voor de dorst, terwijl je nou zou moeten investeren in innovaties. Zorginstellingen hebben te lang stil gestaan. Moeten nu creatiever gaan worden maar dat zijn ze van nature niet. Om creatief te worden moet je durven te lanterfanteren. Die tijd moet men wel krijgen maar dat is het probleem met het maximale nut-denken dat wordt opgelegd door efficiency managers, ambtenaren. Het moet van onderop afkomen. Zelf denk ik dat veel instellingen over 10 jaar weg zijn."

Discussieer mee in de Klik LinkedIn Groep

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!