Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Dokter uit Awbz

20 mei 2008 Door de redactie Geen reacties
Medische zorg voor mensen met een verstandelijke handicap hoort in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en niet in de Awbz, zoals dat nu voor intramuraal wonende mensen het geval is. Dat vinden de artsen voor mensen met een verstandelijke beperking (avg’s).

Het bestuur van de Nederlandse vereniging van artsen voor verstandelijk gehandicapten (Nvavg) onderzoekt hoe de overheveling naar de Zorgverzekeringswet het beste kan worden geregeld. In verstandelijke handicaps gespecialiseerde artsen mochten aanvankelijk alleen werken voor mensen die in een instelling wonen. Sinds 2002 mogen ook gehandicapten die daarbuiten wonen naar deze specialist toe, mits ze een indicatie hebben. Dat leverde veel administratief werk op voor allerlei hulpverleners en organisaties. Daarom mogen de avg-ers sinds 2007 jaarlijks vijf tot tien mensen zonder indicatie helpen.

Als het werk van artsen voor verstandelijk gehandicapten onder de Zorgverzekeringswet valt, en niet meer onder de Awbz, kan in principe iedereen er gebruik van maken. Mensen die buiten een instelling wonen gaan naar een gewone huisarts, en als die geen raad weet gaan ze naar de avg-er. Voor intramuraal wonende mensen wordt de medische zorg niet meer uit het instellingsbudget betaald. Ook zij kunnen dan naar behoefte naar de gewone of naar de gespecialiseerde dokter.

De gespecialiseerde artsen krijgen in de voorgestelde regeling meer ruimte om hun beroep uit te oefenen, en in de regio expertisecentra op te richten. Zie www.nvavg.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!