Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Doden gedenken tijdens avondwandeling in Baarn

21 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Op vrijdagavond 8 november organiseert verstandelijk gehandicaptenorganisatie Amerpoort in Baarn voor de vierde keer Namen Noemen, een evenement waarbij kunstenaars op een bijzondere manier aan bezoekers de gelegenheid bieden om overledenen te herdenken. Honderden vuurkorven, fakkels en stormlantaarns verlichten de tocht. De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen.

Vorig jaar kwamen zo'n vijftienhonderd geïnteresseerden naar Baarn voor de bijzondere herdenking. Bij Namen Noemen is er vooral aandacht voor het 'geleefde leven'' en gaat het minder om verlies en rouw. "We houden de verhalen levend, we halen herinneringen op, we vieren het leven," zegt initiatiefnemer en geestelijk verzorger van Amerpoort, Annemieke Kappert. "Zo houden we de kostbare liefde in stand. Iedereen vindt wel iets aansprekends: de een wil een lichtje op het donkere water zien dansen, de ander wil de naam van een overleden geliefde horen zingen bij een vuurcirkel." Ruim tachtig vrijwilligers werken mee om het evenement te doen slagen.

Allerzielen Alom
Namen Noemen is gebaseerd op Allerzielen Alom, dat beeldend kunstenaar Ida van der Lee heeft ontwikkeld. Een van oorsprong katholieke traditie in een nieuw en modern jasje. In tegenstelling tot de traditionele Allerzielen is Namen Noemen niet gebonden aan een religie. Voor cliënten van Amerpoort valt er op een sfeervolle avond als Namen Noemen veel te beleven. Ze zien, horen en ruiken van alles. Annemieke Kappert: "Veel cliënten hebben al zóveel mensen in hun omgeving verloren: ouders, medebewoners, begeleiders soms. Het is mooi als ze daar op deze manier aandacht aan kunnen geven."

Drijflichtje
De vele kunstvormen die de bezoekers tegenkomen zijn ook voor kinderen de moeite waard. Bij de vijver kunnen deelnemers zelf een drijflichtje maken dat de bootsman vervolgens in het water plaatst. Aan de 'Noem-mijn-naam-slinger kunnen bezoekers de naam hangen van hun overleden familielid of vriend. De namen schitteren letterlijk aan de slinger die meer dan 1 kilometer lang is. Er is muziek van harp en piano en in de 'Blinkende Stad' wordt gezongen en gesproken over de dood.

De wandeling op vrijdag 8 november begint om 19.00 uur, en duurt tot 21.00 op locatie Nieuwenoord, Nieuwenoordlaan 12, Baarn. Informatie op www.namen-noemen.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!