Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentatie verstandelijk gehandicaptenzorg verdwijnt

19 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

De collectie boeken en documenten over de zorg voor verstandelijk gehandicapten die tussen 1974 en 2001 is opgebouwd bij het voormalige Bisschop Bekkers Instituut (Bbi) wordt ontmanteld. Na jarenlang in een opslag te hebben gestaan, wordt de collectie beschikbaar gesteld aan belangstellenden. Begin april kunnen die bekijken wat ze ervan willen hebben, en van welke boeken ze vinden dat die echt moeten worden bewaard. De huidige beheerder van de collectie is Vilans. Samen met zorgorganisatie Dichterbij, waar de boeken de laatste jaren waren ondergebracht, en het Expertisecentrum verstandelijke beperking is besloten de collectie uit te dunnen, om te voorkomen dat hij helemaal verloren gaat.

Op 4 en 8 april kunnen geïnteresseerden bij Dichterbij in Ottersum de collectie bekijken, publicaties meenemen, en meehelpen met selecteren wat van de collectie behouden moet blijven. Je moet je wel van te voren aanmelden.

Te duur
De collectie is afkomstig van het voormalige Bisschop Bekkers Instituut (Bbi), dat tot 2001 onderzoek uitvoerde en ondersteunde op het gebied van de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen. De collectie bestaat uit 8.875 boeken en andere publicaties. Bij het opheffen van het Bbi is de collectie overgedragen aan het Nederlands Instituut voor zorg en welzijn, dat nu Vilans heet. Tot vorig jaar heeft Vilans zorggedragen voor de opslag, de boeken waren al die tijd niet in te zien. Omdat Vilans de kosten niet meer kan opbrengen, zijn de dozen met boeken tijdelijk opgeslagen in een leegstaand kantoor van Dichterbij. In de loop van dit jaar verlaat Dichterbij ait pand en is het niet meer beschikbaar. De dozen met boeken moeten dan weg.

Mislukt
Een poging afgelopen maanden om een nieuwe onderkomen te vinden voor de hele collectie, waar die niet alleen bewaard, maar ook geraadpleegd kan worden, is mislukt. Vilans en het Expertisecentrum verstandelijke beperking proberen nu de belangrijkste boeken en documenten te behouden, de rest van de collectie wordt na 8 april vernietigd.

Lees meer op de website van het Kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!