Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaires over zorg en beperkingen op IDFA

12 november 2019 Door de redactie Geen reacties

Ook dit jaar zijn er weer een aantal korte en langere films op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam over de zorg en leven met een beperking. Klik maakte een kleine selectie van films die te zien zijn op het festival, dat van 20 november tot 1 december plaatsvindt.

Our island/Ons eiland is een korte Nederlandse documentaire over zussen Shanna en Mirte. Bij Shanna groeit langzaam het besef dat haar oudere zus, die downsyndroom heeft, haar niet altijd meer kan volgen.
Regie Lennah Koster, lengte 15 minuten.

MS is een Nederlandse film over multiple sclerose, waarvoor op dit moment geen genezing bestaat. Schrijver en patiënt Lineke van den Boezem gaat hierover in gesprek met neurowetenschapper Jeroen Geurts.
Regie Suzanne Raes, lengte 55 minuten.

Who Are We? (foto bij dit bericht) gaat over de ervaringen van enkele opgroeiende Zwitsers en Duitsers met ernstige beperkingen. Wat vertelt de zorg die deze jongeren wordt geboden over hun positie binnen de samenleving?
Regie Edgar Hagen, lengte 97 min.

Dear Darkness (Wellen aus licht) is een korte Duitse film over de twaalfjarige bijna blinde Frida. Zij ontwaart alleen contouren, schaduwen en kleuren. Tegelijk ‘ziet’ ze veel meer dan anderen.
Regie Samuel N. Schwarz, lengte 16 minuten.

Probleemjongeren
Ook zijn er twee Nederlandse documentaires over probleemjongeren en hun hulpverleners:

Carrousel gaat over het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans, dat jonge mannen met een problematische achtergrond op weg helpt. Omdat ze zijn gehard door het verleden, gaat dat niet zonder slag of stoot.
Regie Marina Meijer, lengte 68 minuten.

Punks (Rotjochies) gaat over probleemtieners die op het randje van de afgrond staan. Confronterende gesprekken met een hulpverlener moetenn aar een beter leven leiden, maar intussen blijft het verleden knagen.
Regie Maasja Ooms, lengte 90 minuten.

Lees meer over het festival op www.idfa.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!