Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaires over de wereld van volwassenen met een verstandelijke beperking

30 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Onder de noemer ‘De wereld van volwassenen met een verstandelijke beperking’ heeft 2doc een aantal documentaires op een rijtje gezet waarin deze doelgroep de hoofdrol speelt. Het betreft mensen die, ondanks dat ze ‘anders’ zijn, toch proberen hun dromen te verwezenlijken.

Op de website is een overzicht te vinden met daarin diverse documentaires die onlangs of al langer geleden zijn uitgezonden op tv en on demand weer te bekijken zijn:

Het zit in de genen
Het verhaal van het Friese echtpaar De Jong met drie dochters die niet goed mee kunnen komen in het reguliere onderwijs. In de zoektocht naar het waarom ontdekken de ouders dat hun dochters door een genetische afwijking verstandelijk beperkt zijn. Dat nieuws slaat in als een bom. Als vervolgens dorpsgenoten en de kerkgemeenschap de familie links laten liggen, ontvluchten ze hun dorp en beginnen een nieuw leven op het Friese platteland. Daar houden en fokken ze paarden.

Ik hoor hier niet thuis
Peter Schuster droomt van een leven in een gewoon huis, met een vriendin en kinderen. Maar hij zit in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Purmerend. Af en toe ‘ontploft’ er iets in zijn hoofd waardoor hij alle controle verliest. Dan wordt hij met zijn neus op de feiten gedrukt dat hij toch sturing nodig heeft. Maar dan wordt besloten de instelling te gaan verruilen voor woningen tussen ‘gewone’ mensen. De documentaire volgt Peter maar liefst 7 jaar, zolang als het bouwproject duurt. Het aanvankelijke enthousiasme over een woning bij Peter slaat in de loop der tijd om naar onzekerheid en angst.

Deze zomer is van mij
Korte film over drie jongeren van 18, 21 en 23 jaar met een lichte verstandelijke beperking die voor het eerst op een begeleide jongerenreis naar het Spaanse Blanes gaan. Voor het eerst zonder ouders op vakantie, dat vinden ze spannend. Maar eenmaal in Spanje ervaren ze een vrijheid die ze nooit eerder hadden. Ze experimenteren met shotjes, proberen wat losser in de omgang te worden en worstelen met verliefdheid. Ze zwemmen, zonnen en dansen. Maar waar liggen de grenzen?

Kijk voor meer documentaires op
www.2doc.nl/documentaires en zoek op thema gezondheid. In de subcollectie Handicaps zijn meer korte films te vinden over leven met een verstandelijke of meervoudige beperking.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!