Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire ‘Waar de helden zijn’ op tv en online te zien

20 november 2023 Redactie Klik Geen reacties

In de documentaire ‘Waar de helden zijn’ maak je kennis met Arne en Marike, en hun kinderen Bieneke en Jons. Jons heeft een ernstige verstandelijke beperking. De film geeft een uniek beeld van hoe het is om met een zorgintensief kind te leven. De film wordt vrijdag 24 november uitgezonden op NPO 2 Extra om 20.30 uur en is vanaf 3 december online en via NPO Start te zien.

Jons is inmiddels 22 en woont al heel lang niet meer thuis. Toen hij 7 jaar was, ging het niet meer. De ouders waren uitgeput door het voortdurend zorgen en vonden met veel moeite een plek voor hun zoon. Maar dat was geen makkelijke beslissing.

De documentaire, gemaakt door Ange Wieberdink, bestaat uit privébeelden, interviews en theaterscènes uit de voorstelling ‘Lastige ouders’. Moeder Marike speelde zelf de hoofdrol in dit stuk, dat vooral de rol van de ouders in het gezin belichtte. In ‘Waar de helden zijn’ is gekeken naar het perspectief van alle gezinsleden. Hoe was het voor Bieneke om op te groeien met Jons, die alle aandacht vroeg? Hoe was het om een broertje te hebben dat niet meer thuis woonde, maar waar ze veel bij op bezoek kwamen? En hoe gaat het nu met Jons? Vader Arne overleed toen Jons 17 jaar was, maar ook hij blijft zichtbaar in de documentaire dankzij de filmbeelden van eerder.

Klik schreef begin 2022 al over ‘Waar de helden zijn’, die op vrijdag 24 november wordt uitgezonden op NPO 2 Extra om 20.30 uur. Een week na de uitzending is de film ook te zien via NPO Start.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!