Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire volgt verhuizing van cliënten met ernstige verstandelijke beperking

16 maart 2017 Anne-Marie Klaassen, Geen reacties

Bij zorginstelling Maasveld in Maastricht hebben oude woningen plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Cliënten krijgen een compleet nieuw appartement of studio. De documentaire 'Bert, Debbie, Bob en Ingeborg; Mensen van Maasveld' laat momenten van de dagelijkse zorg zien en het begeleiden naar de nieuwe appartementen.

Voor de cliënten Bert, Debbie, Bob en Ingeborg van zorgorganisatie Maasveld heeft hun verhuizing naar nieuwe woningen een enorme impact. In de documentaire 'Bert, Debbie, Bob en Ingeborg; Mensen van Maasveld' volg je de cliënten, die alle vier een ernstige verstandelijke beperking hebben. Het is niet altijd duidelijk wat er in hen omgaat. Dus wat de verhuizing met hen doet, is dé vraag van familie en van begeleiders.

Dagelijkse zorg in beeld
Bob zie je in de film wat met zijn bestek spelen tijdens het eten. De begeleider zit geduldig te wachten tot hij een stukje brood aanprikt en opeet. De begeleider legt uit dat hij op dat moment alleen functioneel tegen hem praat en daarmee aansluit bij wat Bob aankan gezien zijn stemming.

Ingeborg is druk bezig met haar arbeidsmatige activiteit, terwijl ze weet dat ze gefilmd wordt. Ze vindt het zelf heel leuk, vertelt ze. Voor haar is deze verhuizing de derde in vier jaar tijd. Dat is wel heel veel. Gelukkig blijft het terrein wel bekend voor haar en kan ze lekker blijven wandelen in een vertrouwde omgeving.


Voorbereiding op de verhuizing
Voor Bert worden de technische snufjes in zijn nieuwe appartement gedemonstreerd. En tot verrassing van zowel Bert als zijn begeleider springt er nog iets anders rond in zijn nieuwe woning!

Zijn ouders zijn blij dat het nu goed gaat met Bert. Maar de achterliggende jaren zijn zeker niet allemaal makkelijk geweest en dat heeft ook zo z'n sporen nagelaten.


Vooruitgang
Debbie weet dat de verhuizing een vooruitgang is. Sowieso heeft zij het erg naar haar zin op de plek waar ze woont. Zelfs zo fijn, dat ze met de feestdagen liever op haar eigen plekje blijft, dan dat ze bij familie aanschuift voor een feestelijk diner.

Als Debbie zelf aan het woord is, komt haar reactie ietwat geconditioneerd over. Ze herhaalt veel en bevestigt zichzelf. Ze gaat 'nooit meer weg, kast blijft staan, bed blijft staan en als ik nieuw garen nodig heb, dan krijg ik het'.


Nieuwe woning
Het is mooi om te zien hoe de begeleiders de nieuwe woning introduceren bij de cliënten. Alle spullen worden even benoemd en laten ze zien aan de cliënten: je tafel, je bed. En ook gaan alle laatjes en kastjes even open om te laten zien dat alle spulletjes meegekomen zijn. Ingeborg brengt dat pakkend onder woorden: 'Leuk!'

Drie maanden later
Een verhuizing heeft veel impact. Hoe zou het zijn gegaan? Na drie maanden gingen de filmmakers terug om iets van de impact op langere termijn te laten zien. De reacties van de cliënten zijn toch verrassend: 'Wel even je stoel terugzetten!'

Impressie
De documentaire zoomt in op een viertal ernstig verstandelijk beperkte mensen, hun familie en begeleiders rondom een verhuizing. Daarbij zijn een aantal momenten in beeld gebracht, maar mist wel een verhaallijn. Hoe de begeleiders nu dit proces begeleid hebben, komt niet heel duidelijk naar voren. Helaas valt de beeldkwaliteit soms ook wat tegen, door teveel beweging van het beeld en mensen die door het beeld lopen.  |

Bert, Debbie, Bob en Ingeborg; Mensen van Maasveld
Regie: Bart Hölscher, Hölscher rtv
De documentaire wordt zaterdag 18 maart om 18.00 uur en zondag 19 maart om 11.00, 13.00 en 15.00 uur uitgezonden door de regionale omroep L1 (Limburg) en is erna terug te kijken via de website van Limburg Doc.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!