Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire volgt begeleidster van lvb-jongeren

26 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Wat doe je als iemand niets wil? Of als een cliënt met een licht verstandelijke beperking juist een droom heeft waarvan jij weet dat die niet haalbaar is? In de documentaire 'Zag je het maar' zie je hoe de 24-jarige begeleidster Lisanne worstelt met deze vragen. 26 januari was de film te zien op Npo 2 om 22:55 uur.

De jonge documentairemakers Diederick Helder (27) en Rick Kluskens (23) filmden anderhalf jaar lang in een behandelgroep voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) van ’s Heeren Loo in Zwijndrecht. Het tweetal volgt in de film de 24-jarige Lisanne die de groep begeleidt.

Het resultaat was te zien in een voorpremière in filmhuis LantarenVenster in Rotterdam, en 26 januari op Npo 2 om 22.55 uur. Het is vooral een heel eerlijk en realistisch portret van de zorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Open
Lisanne doet zich daarin niet anders voor en gaat open het gesprek aan met bewoner Johnny (20), die droomt van een gezinnetje, maar door zijn autisme moeite heeft met het sociale verkeer. En je ziet hoe ze tevergeefs Andrew (19) probeert te bereiken die het liefst alleen maar aan het gamen is. Bij Meron (19) heeft ze meer succes: zij ziet wel in dat ze naar school moet om aan haar toekomst te werken.

Na de première zei Lisanne dat ze nu een paar jaar later sommige dingen wat anders aan zou pakken, "misschien meer met een lolletje." Maar dat het volgens haar ook gewoon wel is zoals het gaat in de dagelijkse praktijk.

Bekijk de documentaire Zag je het maar terug via Uitzending gemist. 26 januari was de film te zien op Npo 2 om 22:55 uur.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!