Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire Romana Vrede over kinderen met autisme

9 december 2019 Door de redactie Geen reacties

Hoe ga je ermee om als het dagelijks leven niet berekend is op jouw kind? Actrice Romana Vrede maakte er een documentaire over, waarin zij en andere ouders aan het woord komen van kinderen met autisme die ‘non-verbaal zijn’, zoals Romana het omschrijft. Het persoonlijke filmportret is uitgezonden door televisieprogramma De Wereld Draait Door en is inmiddels online terug te kijken.

Romana Vrede maakte een documentaire over haar zoon Charlie, omdat zij “al jaren merkt dat de schoonheid die zij in Charlie ziet niet door de buitenwereld wordt erkend”, zo vertelde ze aan De Wereld draait door.

Donderdag werd de documentaire ‘Dit is de leven’ uitgezonden op NPO1. In de korte film daagt Romana Vrede de kijker uit om kinderen zoals haar zoon Charlie, die non-verbaal en autistisch is, te zien voor wie zij zijn.

Kracht zien
Ook vertellen de ouders van Job, Ginny, Beer en Aiden over hun kinderen. Romana legt hun haar eigen dilemma’s voor: over leren accepteren dat je kind niet voldoet aan ‘de norm’. En te leren zien wat hun kracht is.

“Ik schreeuwde soms letterlijk ‘Doe Normaal’ naar hem. Pas toen ik hem accepteerde zoals hij is kon ik zien hoe eigenzinnig, vrijgevochten, stoutmoedig, wereldwijs en nog veel meer hij eigenlijk is,” zegt Romana in de uitzending die online is terug te kijken.

Romana maakte eerder ook een theatervoorstelling over en met haar autistische zoon Charlie, Who’s afraid of Charlie Stevens? Ook met dit stuk hoopte zij mensen op een andere manier naar autisme te laten kijken.  |

De documentaire van Romana Vrede is donderdag 5 december uitgezonden in De Wereld Draait Door. Bekijk Dit is de Leven online terug.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!