Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire ‘Puinhoop’ over leven met een moeder met borderline

10 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Filmmaker Allard Detiger had al jarenlang nauwelijks contact met zijn moeder die borderline heeft. Tot hij gebeld wordt door de politie, omdat zijn moeder zichzelf en haar huis verwaarloost, en de buren klagen. Hij besluit er een documentaire over te maken met de titel Puinhoop.

Meer dan 10 jaar filmde Detiger voor Puinhoop. Je ziet de worsteling van een zoon om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten. Detiger raakt verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Hij wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te kijken om tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen. In zijn achterhoofd zit ook zijn jonge dochter, hij wil niet dat hij zijn trauma aan haar doorgeeft.

De documentaire werd al bekeken door Ine Woudstra, voorzitter van Stichting Borderline. Ze heeft met veel bewondering naar Puinhoop gekeken, maar er bleef ook iets knagen. Detiger gaat namelijk niet echt in op wat borderline is en het wordt niet in een bepaalde context geplaatst. Woudstra probeert met de stichting juist om de negatieve beeldvorming rondom borderline te veranderen.

Puinhoop wordt uitgezonden op 15 mei op 2Doc.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!