Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over zoektocht naar ideale zorghuis

9 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Omroep Gelderland zendt 9 maart de documentaire Onbeperkt wonen uit. Hierin wordt een bevlogen zorgpaar gevolgd dat het liefst een microsamenleving wil creëren met zorg en aandacht voor elkaar, waar het leven niet bestaat uit regels en protocollen.

Nicole en Dave hebben genoeg van hun leven waarin de aandacht voor elkaar en voor de kinderen onder druk staat. Ze willen een nieuw bestaan opbouwen, waarin zorg voor de medemens een centrale rol speelt. Er ontstaan plannen voor het opzetten van een zorgboerderij, waarbij de zorg – waar nodig – geen procedurele grenzen kent.

Kort daarna zien ze een advertentie waarin een zorgpaar voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking wordt gezocht. Ze reageren en komen in contact met een groep ouders die een zorghuis voor hun kinderen willen bouwen. Uiteindelijk worden Nicole en Dave geschikt bevonden om het zorghuis op te zetten. Eindelijk lijkt hun droom uit te komen.

Voor ze het huis in Didam in het voorjaar van 2018 kunnen betrekken, is er veel te regelen. En al snel wordt duidelijk dat ook de idealen waar ze voor staan, niet altijd uitvoerbaar blijken. De begeleiding vanuit de overkoepelende organisatie is minder intensief dan verwacht, regelgeving blijkt toch een taaie hobbel en de relatie met sommige ouders verloopt moeizaam. Het leidt tot grote consequenties.

De GLD doc Onbeperkt wonen was bij Omroep Gelderland op dinsdag 9 maart te zien om 17.20 uur. Online terugkijken kan via Uitzending Gemist. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!