Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over zoektocht naar een vervangend thuis

24 november 2016 Door de redactie Geen reacties

De 2Doc-documentaire Zorg om Daan laat van heel dichtbij de dilemma’s zien van een gezin met een zorgintensief kind, als het moeilijke besluit is gevallen dat thuis wonen voor Daan niet meer mogelijk blijkt.

Jacomien en Paul zijn de ouders van de 12-jarige Daan en zijn jongere broertje Gijs. Daan is gezond geboren, maar kreeg als baby een hersenbloeding. Sindsdien is hij spastisch, slechtziend, hij zit in een rolstoel, heeft epilepsie, spreekt weinig en heeft een verstandelijk vermogen van een 3-jarig kind. Jacomien wilde de meervoudig gehandicapte graag tot zijn 18e thuis verzorgen. Maar als Daan 12 is, is bij zijn ouders de koek op. Er is steeds meer zorg bij hen komen te liggen, doordat het zorgbudget voor Daan door kabinetsbesluiten met 3000 euro per jaar is gekort. Daarmee is 150 euro zorg weggevallen, dat door de ouders zelf opgevangen wordt.

Puberen
Omdat Daan vroeg is gaan puberen, met het bekende opstandige en negatieve gedrag, wordt de thuissituatie steeds moeilijker. Ook het jongere broertje lijdt onder alle aandacht die Daan opeist. De ouders stellen zichzelf de vraag: mag de zorg voor één gezinslid ten koste gaan van vier mensen? Het antwoord is nee, maar het voelt alsof ze hun kind afstaan.

Filmmaakster Nan Rosens volgt het gezin twee jaar lang en legt vast hoe Jacomien en Paul worstelen met het zoeken naar een geschikt vervangend thuis voor Daan. Ze maakte de documentaire voor Kro-Ncrv, in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

2Doc: Zorg om Daan wordt 28 november uitgezonden om 21.00 uur op NPO2.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!