Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over theateracteurs met een verstandelijke beperking

26 februari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Een documentaire die is uitgezonden op de L1 tv, de regionale televisiezender van Limburg, laat zien hoe acteurs met een verstandelijke beperking op zoek gaan naar de betekenis van liefde in een nieuwe voorstelling. Documentairemaakster Maartje Stout volgde hiervoor met haar camera een jaar lang enkele acteurs van Theater Kleinkunst uit Grubbenvorst.

Theater Kleinkunst is een theaterwerkplaats en maakt al meer dan 15 jaar eigen voorstellingen met acteurs met en zonder beperking. Documentairemaakster Maartje Stout uit Tegelen volgde enkele acteurs in hun zoektocht naar de betekenis van liefde, tijdens repetities en in hun thuissituatie.

Hebben mensen met een verstandelijke beperking dezelfde dromen, verlangens, wensen en emoties als ieder ander als het om liefde gaat? “We worden gemeten, gelabeld en in een vakje gestopt. Maar liefde is niet te meten, dat zit van binnen,” zegt Eric, een van de spelers tijdens hun nieuwe theatervoorstelling ‘Een maatje meer’.

De moeder van een van de spelers vertelt in een interview met de Limburgse televisiezender dat zij liever in de wereld van haar dochter is. Daar wordt iedereen geaccepteerd. In het begin was het schrikken toen ze hoorde dat ze een kind kreeg met een beperking. Maar dat heeft ze snel kunnen accepteren. “Het is eigenlijk het mooiste wat haar is overkomen, want door haar dochter heb ik veel geleerd over wat het leven nu eigenlijk is,” vertelt de moeder.
Maartje Stout maakte de documentaire om te laten zien “hoe puur, onbevangen, sociaal en vol liefde mensen met een (verstandelijke) beperking vaak zijn en hoe zij daardoor bijdragen aan een betere samenleving. Ik ben van mening dat deze mensen bijzondere eigenschappen bezitten waar vele nog wat van kunnen leren. Het is belangrijk om te voelen, want zonder hart kun je immers niet leven.”

Zonder hart kun je niet leven was te zien in de rubriek Limburg Doc op L1 en is online terug te kijken. De documentaire is gemaakt met steun van Dichterbij en Huis voor de Zorg, en L1 Televisie. Met muziek van Tweede Speeldoos van Torre Florim en Roos Rebergen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!