Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over plannen voor Hundertwasser dagbesteding

22 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

Een aantal bewoners van Swetterhage, een grote woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Gemiva Svg, spelen een hoofdrol in de documentaire ‘Hundertwasser in ons Groene Hart’. In Swetterhage zijn er namelijk plannen voor een dagbestedingsgebouw in de stijl van de fantasierijke architect Hundertwasser. De film was zaterdag 25 augustus te zien op TV West en is online terug te kijken.

Bij Swetterhage in Zoeterwoude wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. Eén van de huidige dagbestedingscentra is aan vervanging toe. Daarom moet er in 2020 op het terrein een bijzonder, sprookjesachtig gebouw met honderdtwintig werkplekken voor dagbesteding komen. Dit gebouw wordt gebouwd naar een idee van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Hij zette zich in voor architectuur die meer recht deed aan natuur en mens.

De documentaire maakt duidelijk waarom Gemiva Svg een dagbestedingsgebouw van Hundertwasser wil realiseren. En geeft daarnaast inzicht in het leven van de bewoners van Swetterhage in Zoeterwoude.

De hoofdrolspelers brengen een bezoek aan de Kindervallei in Valkenburg, momenteel het enige Hundertwassergebouw in Nederland. Omdat Hundertwasser is overleden, wordt het gebouw op Swetterhage waarschijnlijk één van zijn laatste gebouwen wereldwijd. Waarschijnlijk zal het gebouw daardoor ook bezoekers van buitenaf aantrekken en daarmee de bewoners van Swetterhage met de samenleving verbinden en andersom.


Sponsoring
Normaal kost een dagbestedingsgebouw voor 120 cliënten ongeveer 8 miljoen euro, dat uit de reguliere gelden voor huisvesting wordt betaald. Dit gebouw is duurder. Deze meerkosten wil de zorgorganisatie niet betalen uit zorggelden, maar middels crowdfunding, fondsen en sponsoring bij elkaar halen. Pas als er 2 miljoen is opgehaald, start de bouw.

Sandra Larsen, relatiebeheerder sponsoring: “Voor de meerkosten zijn we een sponsoractie gestart. We hopen met de documentaire te laten zien hoe bijzonder het is als we dit unieke stukje architectuur realiseren. En bovenal dat dit sprookjesachtige gebouw wordt gegund aan de bewoners van Swetterhage. Het zou echt hun welzijn ten goede komen.”


Uitzendtijden
De documentaire ‘Hundertwasser in ons Groene Hart’ duurt 25 minuten en is zaterdag 25 augustus uitgezonden op TV West. De film is ook online terug te kijken op de website van TV West.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!