Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over jongen met autisme

31 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

"Nee Jeroen, leg dat neer." "Laat die tafel maar staan." "Raap dat eens even op." "Doe eens voorzichtig." Tijdens het wachten op de bus die de autistische Jeroen naar de opvang brengt, herhaalt zijn moeder het bijna als een mantra: niet doen, Jeroen. Niet doen, niet doen, niet doen. In de documentaire 'Jeroen, Jeroen', vanavond te zien op Nederland 2, ervaart de kijker aan den lijve hoe lang een paar minuten dan kunnen duren.

Het leven van de 15-jarige verstandelijk gehandicapte Jeroen, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin is door de regisseurs vier maanden lang gevolgd. Dicht op de huid gefilmd en zonder commentaar tonen zij hoe Jeroen zijn omgeving stelselmatig op de proef stelt. Jeroen woont bij zijn moeder. Overdag is hij in een opvang, het weekend brengt hij door bij zijn vader. Vanwege zijn autistische aandoening is Jeroen zeer gevoelig voor prikkels en heeft hij voortdurend zorg en begeleiding nodig.

De tv-uitzending van de documentaire Jeroen, Jeroen is 31 mei om 22:55 bij de HUMAN op Nederland 2. Foto Petra Lataster-Czisch.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!