Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over inclusiedansgezelschap: creativiteit ten top

9 augustus 2016 Ruth Eppink Geen reacties

Rosanne Geerdes (1993) is fysiek theatermaker. Zij creëert theater waarbij vooral beweging en ruimte centraal staan. Zij maakte ‘Kijk, dit kan ook’, een korte documentaire over Misiconi Dance Company, een inclusiedansgezelschap waarin mensen met en zonder een beperking samen dansen.

Joop Oonk is artistiek leider en oprichter van Misiconi Dance Company dat in Rotterdam zetelt. Zij geldt als een van de weinige experts van inclusiedans in Nederland. Voor haar draait dansen om het stimuleren van de creativiteit en daarvoor hoef je geen perfect lichaam te hebben. Bij inclusiedans valt de vanzelfsprekendheid weg van de technische lesopbouw en het bekende bewegingsmateriaal. Er worden nieuwe manieren van bewegen ontdekt die mooi samenkomen in een dans.

Nieuwe invalshoeken
Joop legt in de documentaire uit dat inclusiedansen haar dwingt om op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken, omdat het werken met mensen die een beperking hebben nu eenmaal anders gaat. Dat vergroot het creatieve proces vooral op het gebied van dansimprovisatie en expressie. “Stel, er doet iemand in een rolstoel mee, die tot zijn borst verlamd is. En ik wil wel een vloeroefening doen. Hoe kan ik dan toch voor elkaar krijgen dat die vloeroefening lukt?,” zo geeft Joop een voorbeeld in de documentaire.


Vaardigheden
Rosanne heeft een aantal theatermakers gevraagd welke vaardigheden zij bij hun spelers willen trainen. En de antwoorden komen vaak overeen met de vaardigheden die Misiconi Dance traint bij haar dansers: lichaamsbewustzijn, het volgen van impulsen, het experiment aangaan, jezelf helemaal geven. Rosanne heeft nieuwe inzichten gekregen door het bestuderen van inclusiedans. Kijkend naar de groep, met al die individuen met verschillende lichamen, beperking of niet, met diverse niveaus, wordt het helemaal duidelijk: ongelijkheid is hier de grootste troef. Want die zorgt voor meer creativiteit.


Nieuwsgierig naar de documentaire? Kijk hier.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!