Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Documentaire over dromen van jongeren in het praktijkonderwijs

13 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Ze kijken je recht aan, de pubers in de prachtige documentaire Spiegeldromen. Jongeren uit het praktijkonderwijs gaan daarin de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. De documentaire is 12 februari uitgezonden op tv en inmiddels terug te kijken via de website van 2Doc en uitzending gemist.

Filmmaker Marjoleine Boonstra laat de jongeren hun spiegelbeeld zien, waaraan ze hun dromen en ambities verklappen. Tot nu toe was hun bestaan niet makkelijk. Onbevangen vertellen ze over hun kwetsbare kanten. Een schrijnende achtergrond, een zware thuissituatie, maar op de school voor praktijkonderwijs is er voldoende ondersteuning.

Toekomst
Hoe moet dat straks? Ze dromen over de toekomst: een van de jongeren wil zijn vaders bedrijf overnemen. “Maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor.” De ander wil professioneel vuurwerkafschieter worden of droomt van een vakantie naar het onbereikbare Parijs.

In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder.

Samen met de docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, moeten de leerlingen de balans zien te vinden tussen carrièrekansen en emotionele bagage. Want na school is de toekomst voor de meeste van deze jongeren onzeker en blijft de deur van werkgevers veelal gesloten.


Veerkracht
Omdat de jongeren zo indringend de lens in kijken, krijgt de kijker al hun vreugde, verdriet en veerkracht haarscherp mee. Zo ontstaat een beeld van pubers die ondanks hun moeilijke geen zelfmedelijden hebben. Zonder uitzondering willen ze iets van hun leven maken. 'Het leven is zwaar, maar ik hou wel van het leven.' (Franco, 17)  |

De documentaire is 12 februari uitgezonden op NPO 2 en inmiddels terug te kijken via uitzending gemist. Op de website van 2Doc is er ook een interview te zien met filmmaker Marjoleine Boonstra.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!